Siitä se sitten lähti..

Eräs eskaripoika oli kysynyt Kalervolta, että koska sinulla on syntymäpäivät? Kalervo oli sitten vastannut että 9.12. johon poika oli sitten kommentoinut, että sitten voitaisiin pitää mökkibileet!

Kalervohan on rakentanut eskarilaisten kanssa leikkimökkejä ja pitkän aikaa ja kai kaikissa mökeissä pitää olla harjannostajaiset.

Eipä kumpikaan ehkä silloin osannut ajatelle mihin tämä keskustelu johtaa.

Syntymäpäivien lähestyessä minä aloin kysellä mitä toiveita Kalervolla on syntymäpäivään, sillä 60-vuotta on tosi kunnioitettava ikä, ehkä sitä olisi syytä juhlistaa jotenkin.

Kalervo sanoi siihen, että lapset toivovat mökkibileitä, joten ehkä sellaiset. Lupasin selvitellä asiaa ja ottaa sen organisoitavaksi.

Tukeuduin nyt sitten mökkibileiden toivojiin eli eskarilaisiin. Juhlat lähestyy, joten mitä keksitään?

Pidimme asiasta tietenkin asianmukaisen kokouksen, niin kuin aikuisetkin olisi pitänyt.

Onko leikkimökkibileet mahdolliset 130 lapselle ja 25 aikuiselle? Vähän ehkä voi olla ahdasta..

Ja nyt on vielä tämä kummallinen aika, kun ei saisi kokoontua edes sisälle.

Lapset alkoivat luetella asioita, joita pitää olla, jos pidetään syntymäpäiväjuhlat. Minä kirjasin niitä pieneen punaiseen timanttiseen muistikirjaani:

-          Ilmapalloja

-          laulua

-          raketteja

-          jäätelöä

-          hyvää ruokaa

-          hyvää ohjelmaa

-          lahjoja ja kortti

 

Jos juhlia ei voida pitää pienessä leikkimökissä, niin mihin me kaikki mahdumme ja millaista ohjelmaa voisimme järjestää. Sitten eräs heleääninen eskarilaistyttö viittaa kovin ja;

-Masked singer olisi hieno, Kalervo voisi arvata kuka on maskin takana ja me voisimme tehdä ohjelmia..

IMG_20201210_221508.jpg

Nyt minun on tunnustettava, minä en katso televesiota oikeastaan ollenkaan, joskus katson jotain, jotta voin keskustella lasten kanssa, mutta nyt minulla ei ollut mitään tietoa, miten tämä ohjelma etenee.

Onneksi muilla oli selkeä käsitys ja yllättävän moni lapsi tiesi tarkasti, miten ohjelma etenee ja miten se voisi toteutua meillä Vilskeessä, hei tästä saadaan ihan huippu juttu!

Eskarilaiset lupasivat vastata ihan itse ohjelmasta Johanna, Ansun ja Petran kanssa.

Sitten kävimme listaa läpi mitä muuta tarvitaan ja miten ne järjestyy.

Hyvää ruokaa, paikalle haettiin keittiön Mia ja selvitettiin voisiko Mia toteuttaa tämän toiveen. Lasten herkkuruoka on ilman muuta ranskalaiset ja kananugetit, kyllä Kalervo sankarikin niitä tykkää. Mia lupasi tehdä parhaansa, koska lapset haluavat.

IMG_20201209_114633.jpg

Minä lupasin järjestää jätskiä, mutta kuten pelkäsin sankari haluasi tarjota itse kaikille lapsille jäätelöä, joten senkin onnistuu.

IMG_20201210_185405.jpg

Raketteja ei saa ostettua tähän aikaan mistään, mutta meillä onkin lennätetty aina mielikuvitusraketteja ja niitä lähetettään niin paljon, kun sankari täyttää. Edessä olisi siis 60 raketin lähetys, homma pitää miettiä niin että se ei ole mahdoton..

1.       Pikkutalo, 2. Vilinät, 3. Hulinat, 4. Hippulat ja Vimpulat, 5. Eskarit, 6 aikuiset.

kaikki lähettävät 10 rakettia = 60 kpl

Synttärilaulu onnistuu ja me aikuiset huolehditaan lahjasta. Lapset saivat tehdä kortin, johon he keräsivät ajatuksia Kalervosta.

Sitten oli se päivän haastavin osuus, tämä kaikki pitäisi saada pysymään salassa!

Uskokaa tai älkää, koko juhlat pysyivät salassa. Pari poikaa oli käynyt vihjailemassa Kalervolle, että meillä on salaisuus, mutta toiset olivat sulkeneet kaverin suun. TÄMÄ ON SALAISUUS!

Lapset olivat niin innoissaan, pukuja mietittiin, ohjelmia harjoiteltiin ja 28 eskarilaisesta 25 halusi roolin.

Maskeihin pukeutuneiden lisäksi oli taustatanssijoita ja turvamiehiä.

IMG_20201210_220754.jpg
IMG_20201210_220717.jpg

Yksi eskarilainen ilmoitti, että tarvitaan savukone, heillä on sellainen kotona ja he voisivat tuoda sen lainaan. Pitää saada oikea tunnelma. Oikea tunnelma saadaan ilmapallolla, savulla, musiikilla, jotka lapset itse valitsivat.

Tätä on lapsilähtöisyys, tätä on varhaiskasvatus parhaimmillaan, tätä että lapset saavat äänensä kuuluviin, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä tehdään, miten tehdään ja tekemällä he oppivat asioita. He oppivat huomaamatta. Aikuisten ammattitaitoa on osata opettaa asioita, silloin kun lapset ovat vastaanottavimmillaan.

Esimerkiksi tämä, että lapset esittävät maskien takana he uskaltavat ottaa sellaisen roolin, jota he eivät ehkä muuten uskaltaisi tehdä. Yhdessä tekemällä ja suunnittelemalla.

IMG_20201210_221218.jpg

Ja olihan show huikea.

Voi kun olisimme saaneet esittää sen teille vanhemmillekin, lasten tekemät ohjelmat ovat parhautta.

Juhlien jälkeen heräsi muillakin kuin eskarilaisilla halu tehdä ohjelmia, laulaa, tanssia ja olla esillä. Tähän täytyy tarrata kiinni, nyt siihen täytyy antaa mahdollisuus, sillä se on sitä lapsilähtöisyyttä.

Ja mitä sanoi meidän sankari

-          Olen viettänyt 59 syntymäpäivää elämässäni, mutta nämä syntymäpäivät ovat elämäni parhaat!

IMG_20201210_222044.jpg

 

Kiitos kaikille, jotka teitte Kalervon päivästä ikimuistoisen, lapset, Johanna, Ansu, Petra ja koko Vilskeenväki.


Tässä 20 min. tunnelmia juhlista :)