Terkkuja Säkkäröiltä ja Väkkäröiltä!

Nyt ollaan jo joulukuun puolessa välissä ja jouluaattoon on enää 11 päivää. Mihin tämä aika rientää? Ja mitä kaikkea olemme saaneet kokea yhdessä ja vielä koetaan. Jekku Jekku- ja Jekku Jekku Jekku-tontut ovat pitäneet meidät jännityksessä. Aamuisin kun lapset tulevat Vilskeeseen niin ensimmäiseksi he kysyvät, että missä on Jekku Jekku-tontut ja mitä he ovat tällä kertaa keksineet.

Joulujuhla toi hienoa joulutunnelmaa. Säkkärät ja Väkkärät lauloivat joulujuhlassa ”Viikonpäivä”- laulua. Tätä laulua on tullut laulettua paljon arjessamme. Hienosti meni esitys! Kiitos kaikille osallistuneille!

Olemme myös viettäneet paljon aikaa luonnossa ja tehneet retkiä yläkallioille, luonnonsuojelualueelle ja kentälle. Retkipäivät ovat olleet hyvin odotettuja ja parasta retkessä on eväiden syöminen. Metsässä olemme myös matkustaneet junalla ja bussilla. Olemme saaneet maistella eri ruokia, on yritetty siirtää ja työntää kiveä pois tieltä. Yhdessä luodaan kokemuksia ja elämyksiä! Nyt kun on ollut kylmiäkin säitä niin on ollut tärkeää muistaa lintuja ja oravia. Olemme vieneet linnuille ja oraville siemeniä. Ja viimeksi kun käytiin, linnut tulivat kädestä syömään. Ja myöskin oravat lähestyivät meitä. Kokemus on myös istua kaivurin kauhassa, lapset olivat ihan ihmeissään, että siellä voi istua, kuinka näin monta lasta mahtuu yhteen kauhaan ja eihän tämä liiku nyt minnekään, kun istumme tässä.

Toinen asia mikä on tullut tärkeäksi asiaksi päivän aikana Säkkäröille ja Väkkäröille on, kun mennään lepohetkelle niin lapset kysyvät että ”Anna, luetko meille tänään Katto Kassista?” Ja ilman muuta minä luen Katto Kassista heille. Minusta on tärkeää, että lapset saavat päivän aikana kuunnella aikuisen luettavan satua. Väheksymättä äänikirjoja mutta paikan päällä kuunneltu ja luettu satu antaa kokemuksia, elämyksiä ja pistää myös mielikuvituksen liikkeelle. Lapsille lukeminen tukee puheen- ja kielenkehitystä ja myös mielikuvituksen ja tunteiden käsittelyä. Lasten sanavarasto lisääntyy myös nopeammin.

Olisi tärkeää, että lapset löytäisivät yhden suosikkikirjan, mihin he samastuvat ja haluavat palata uudestaan ja uudestaan. Itselläni on yksi ehdoton suosikkikirja lapsuudestani ja se on ”Aino tahtoo mukaan”. Isäni piti lukea tämä kyseinen kirja minulle joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Lopuksi osasin jo ulkoa tämän kirjan. Joskus isäni yritti ”hypätä” sivuja yli, mutta kun minä osasin ulkoa tämän kirjan niin eihän isä pystynyt huijaamaan minua. Ja edelleenkin tämä kirja on tärkeä minulle ja aina silloin tällöin palaan tähän kirjaan. Kirja pitää sisällä vahvoja tunteita, elämyksiä ja kokemuksia. Ja myös tärkeitä keskusteluja. Pystyn edelleenkin palaamaan ajassa taaksepäin yhteisiin satuhetkiin isäni kanssa. Nämä hetket ovat korvaamattomia. Kirjoja luettaessa korostuu myös yhdessäolo, yhdessä tekeminen ja koettu ilo, suru ja jännitys. Luetaan yhdessä kirjoja!

Ihanaa joulunodotusta ja Onnellista Tulevaa Vuotta 2022!

-Anna-

 

 

Vauhdikas marraskuu Vilinä-Hulivileissä

Marraskuu vierähti Vilinä-Hulivileissä huisin nopeasti. Olemme ehtineet tehdä ja kokea monenmoista.

Saimme marraskuussa vieraaksemme ryhmän opiskelijoita, jotka ilahduttivat lapsia metsään suunnittelemallaan rastikierroksella, joka sisälsi mukavia pikkutehtäviä ja leikkejä. Lapset pääsivät esimerkiksi harjoittamaan luonnon tuntemustaan etsimällä annettujen ohjeiden mukaan esimerkiksi lehtiä ja marjoja. Yhdellä rastilla liikuttiin innokkaasti ”maa on laavaa” -leikin merkeissä. Lisäksi lapset harjaannuttivat hajuaistiaan tunnistamalla eri tuoksuja purkeista. Kumma kyllä kaikki lapset tunnistivat kahvin tuoksun.😉

Vietimme Vilskeessä myös karnevaaleja. Oli se niin jännää, kun sai tulla päiväkotiin mieliasussaan. Lapset olivat yllättäen muuttuneet esimerkiksi supersankareiksi, prinsessoiksi ja tutuiksi tv-hahmoiksi. Voi sitä riemun määrää, kun sai tanssia ja pyörähdellä omassa lempiasussaan ja esitellä asuaan kavereille. Karnevaalit kruunasi tietenkin suklaapuurolla herkuttelu.

Joulutohinatkin alkoivat Vilinä-Hulivileissä hyvissä ajoin. Saimme tehtäväksi koristella tallin jouluikkunan. Siispä tuumasta toimeen ja käpytonttuja askartelemaan. Kävyille tonttulakit ja parrat. Käpytonttuja tehdessä lapset pääsivät harjoittamaan käden hienomotorisia taitoja. Aloittelimme marraskuussa myös joululaulujen laulamisen. Vilahti se Jekku-tonttukin meitä hieman tervehtimässä ja sai lapset kiljumaan riemusta. 

Marraskuussa vietimme lisäksi yhteistä joulujuhlaa, jossa Vilinä-Hulivilit pääsivät myös estradille. Laulu raikasi, rummut pärisivät ja kulkuset kilkattivat, kun Vilinä-Hulivilit esittivät pirteän Revontulitanssin. Niin ylpeitä saimme olla lapsukaisista.

Talvi on tullut kaupunkiin, joten marraskuussa vietimme myös viimeistä eväsretkeä, jonka kunniaksi lapset saivat herkutella. Hymyssä suin lapset esittelivät, mitä herkkuja he repussaan kantoivat.

Lorut, runot ja laulut ovat tärkeitä lapsille kielenkehityksen kannalta. Marraskuun loppupuolella tunnelmoimme ja harjoittelimme ihanaa Hannele Huovin talvista ”Timanttipuu” -runoa.

Jääpuikkojen helinää,
soivia lumisia timantteja,
Jäisiä kelloja,
teräviä tähtiä,
sellainen on timanttipuu,
pakkastuulen tekemä.

 Ihanaa joulun odotusta kaikille! 😊

-Anniina


 

Syyslukukausi eskareissa loppusuoralla

Jo joulukuu, mihin tämä aika menee!?! Nyt onkin aika vähän muistella tätä eskarisyksyä. Se on kyllä ollut aivan todella huikea! Meidän eskarissa on ihana yhteishenki. Jokainen on osa ryhmää, jokaisella on tärkeä paikka ryhmässä. Näen iloisia, vilpittömästi onnellisia lapsia! Omakin sydän tässä ihan läikähtää!

Sen lisäksi, että eskarit ovat täynnä lämpöä ja ystävällisyyttä toisiaan kohtaan, he ovat myös kasvaneet ja oppineet ihan valtavasti uusia asioita syksyn aikana. Metsässä lukumäärien opettelu on hauskaa luonnon materiaalien avulla. Samalla voidaan opetella tunnistamaan erilaisia käpyjä, puun lehtiä, sammalia jne. Myös kirjaimia ollaan opeteltu sammalmättäällä. Kun koko keho on toiminnassa mukana, ei myöskään kylmä pääse kovin helposti yllättämään. Miten iso L-kirjain saadaan tehtyä, kun se muodostetaankin lapsista?

Toki pöydän ääressäkin pitää välillä olla. Kynäote on tulevana koululaisena tärkeä osata. Kirjoittamaan voi opetella myös tietsikalla. Koodaamistakin ollaan harjoiteltu. Robottia on liikuteltu koodaamalla, kuin myös itseämme. Eskarit osoittivat tässäkin todellista taituruutta. Tarvittiin vaan erilaisia muotopaloja, kehon liikkeitä ja ennen kaikkea kekseliäisyyttä ja hyvää muistia.

Hienomotoriikkaa, silmän ja käden yhteistyötä, harjoiteltiin myös superesineitä tehtäessä. Jokainen toteutti superesineen haluamallaan tavalla. Niistä tuli todella hienoja ja tekijät saivat esitellä omansa ihan oikeassa taidenäyttelyssä.

Päivät ulkona ja luonnossa ovat aktiivisia, täynnä liikettä, touhua ja toimintaa. Metsäparkour on ollut syksyn yksi suosikkilajeista. Myös tällä viikolla kokeiluun päässyt Kutkulista tuttu kuonopyrstöpallo oli menestys!

Ronja Ryövärintytär on kulkenut matkassa koko syksyn. Tarinaa on käsitelty eri tavoin. On tehty taidetta, viety tarinaa leikkeihin, käsitelty tunteita ja ennen kaikkea opittu kuuntelemisen taitoa. Satuhetket ovat olleet hyvin intensiivisiä ja on hämmästyttävää, miten hyvin lapset muistavat kuulemansa.

 

Yhdessä koetut asiat ovat niitä, jotka jäävät muistoihimme. Joku muistaa ihanan herkkueväsretken, toinen lämminhenkisen lukuhetken ystävän kanssa. Jonkun mielestä yhteiset leipomishetket ovat olleet ihan parasta!

Retki kasvitieteelliseen oli yksi syksyn kohokohdista! Varsinkin, kun sinne paikan päälle pääseminen, ei sujunut ihan ongelmitta! Olette ehkä kuulleet tarinaa eräästä tiistaipäivästä, kun kaikki meni pieleen! Toisaalta, sekin käännettiin lopulta voitoksi!

Ihana tunnelmallinen joulujuhla saatiin onneksi myös viettää. Perinteinen eskareiden Lucia-kulkue pääsee varmasti myös niihin yhteisiin elämyksiin, joita muistellaan vielä pitkään. Itsekin niin liikuttuneena ja jännittyneenä seurasin kulkuetta, etten huomannut ikuistaa sitä kuvin.

Joulukuuhun mahtuu vielä monta kokemusta ja elämystä. Se on täynnä salaisuuksia, herkullisia makuja, musiikkia, taidetta, esityksiä, leikkiä, uusia ystäviä jne. Lopulta on aika pysähtyä, rauhoittua ja levätä. On aika lomailla ja ladata akkuja! Ja tammikuussa palataan eskariin uusien elämysten ja kokemusten äärelle!

Ihanaa joulunodotusta!

Pus!

 Ansu

 

 

Uimakoulun jälkimainingeissa

”Aku, Aku Ankka, veitikka vankka,

huusi maailmalle, mennään veden alle!”

 Kiva! Ihana! Superkiva! Haikeaa, kun loppui. -Näillä sanoilla päättyi uimakoulu.

Mulla oli uudet uikkarit, ja mulla ja mulla! Mulla oli uudet uimalasit. Mullakin, mutta äiti unohti pakata ne.

Kivointa uimakoulussa oli, kun sukellettiin rinkeleitä. Parasta oli myyräuinti, erityisesti myyräuinti veden alla. Mun mielestä parasta oli ihan kaikki! Mun mielestä parasta oli sukeltaminen veden alla. Mä tykkäsin sukeltaa renkaan läpi.

Kivoin leikki oli autopesula. Silloin sai roiskuttaa vettä niin paljon kuin halusi. Myös hyppiminen oli kivaa!

Mikä sitten oli vielä vähän vaikeaa? Mun mielestä selin meritähti oli vielä vähän vaikeaa. Mun mielestä kasvot veteen laittaminen oli vaikeaa, mutta ei enää! Sukeltaminen oli vielä vähän vaikeaa.

Uimisen jälkeen oli kivaa päästä saunomaan. Mä tykkäsin kovista löylyistä, mä taas miedommista.

Pukuhuoneessa sujui kerta kerralta paremmin. Omista tavaroista huolehdittiin hienosti. Yhtään sukkaa ei enää ollut kateissa. Meistä tuli tosi omatoimisia!

Uimakouluun ja/tai takaisin Vilskeeseen kuljettiin bussilla. Bussilla kulkeminen oli tosi kivaa. Välillä liikenteessä oli oikea rallibussi, mikä teki hienoja käännöksiä ja mahtavia äkkipysähdyksiä! Vilskeessä uimakoulua muisteltiin omissa päiväkirjavihoissa.

 

Terveisin Vilskeen eskarit

 

p.s. Tämä blogiteksti on osa eskareiden mediakasvatusta.