Lapsella on oikeus ihmetellä, tutkia ja kokeilla. Lapsella on oikeus hyppiä, pomppia ja juosta. Lapsella on oikeus kasvaa lähellä luontoa; haistella, maistella, kuunnella ja katsoa. Lapsella on oikeus kuvitella, luoda ja leikkiä. Ennen kaikkea lapsella on oikeus olla ihan oma itsensä. Nämä ovat meidän Vilskeen Jokalapsenoikeuksia. Jokainen Vilske-päivä on seikkailu. Tällä kertaa seikkailu vei meidät koko päiväksi metsään, kun Vietimme Suomen lasten metsäretkipäivää.
Metsäretkipäivän ympärille lähdimme luomaan elämyksiä lapsille, kaikille aisteille. On ihanaa, kun ideoita voi jakaa työyhteisössä ja työkaverit ovat heti mukana suunnittelussa ja järjestämisessä. Tällaisiin seikkalupäiviin saavat osallistua ihan kaikki Vilskeen 130 lasta. Tällä kertaa ihan pienimmät vilskeläiset jäivät lähimetsään ja isojen metsäpäivää vietettiin vähän kauempana, haastavammassa maastossa. Ja voi, kohdalle osui vielä ehkä koko kevään kaunein päivä.
Metsäpäivän suunnittelu lähti liikkeelle siitä, että pitää olla liikettä, musiikkia, taidetta. Pitää saada kokeilla, ihmetellä ja luoda. Tavoitteena oli tuottaa elämyksiä kaikille aisteille. Niin, ja ulkona pitää syödä! Lapset jaettiin etukäteen pienryhmiin, jolloin toiminta olisi mahdollisimman sujuvaa. Jokainen aikuinen otti vastuun omasta pienryhmästään, jonka kanssa sitten siirtyi pajasta toiseen. Pajat olivat ohjeistettu siten, että jokainen pienryhmä pystyi oman aikuisen johdolla itsenäisesti toimimaan niissä. Vain rytmittelypajassa ja kalliokiipeilyssä oli sama aikuinen vetämässä toimintaa.
Meillä on Vilskeessä omat kiipeilyvaljaat. Totta kai kiipeilypiste piti siis tehdä. Kallio, johon pääsi kiipeilemään ja ylittämään itseään, oli oikeasti jyrkkä! Niin vaan sieltä tultiin posket punaisina ja naama naurussa ylös. Pienillä kallio oli ehkä vähän pienempi, mutta elämys vähintään yhtä suuri. Lisäksi taitojaan pääsi kokeilemaan metsäparkourissa ja boulderoinnissa.
Metsä on loistava paikka inspiroitua myös musiikin vietäväksi. Halusimme luoda lapsille myös musiikillisia elämyksiä. Aloitimme riemullisen retkijuhlapäivämme yhteisellä musiikkihetkellä tuttujen laulujen raikuessa. Päivän ryrtmipajassa pääsi rytmittelemään, soittamaan ja laulamaan turvallisissa pienissä porukoissa, jolloin toimintaan osallistuminen oli helpompaa ja hetki intiimimpi. Rytmikapulat löytyivät luonnosta. Ontot kepit soivat ihan eritavalla kuin tuoreet visat.
Taidepajalla lapset saivat koristella omat rytmikapulansa. Niihin laitettiin glitternauhaa, erivärisiä lankoja, mitä ikinä halusikaan. Omaa taiteellista itseään sai toteuttaa myös kalliomaalauksia tehdessä. Koko maailma täytettiin metsänsydämillä, kun etsimme ja teimme omia metsänsydämiä.
Aistipajalla haisteltiin, maisteltiin ja tunnusteltiin luonnosta löytyviä asioita; vihreää havua, sammalta, jotain tahmeaa, jotain pehmeää, jotain kovaa ja kylmää, piikikästä. Miltä maailma näyttää sellaisesta perspektiivistä, kun kulkeekin peili nenän alla ja näkeekin taivasta tai puiden latvoja.
Toiminnan jälkeen tai sen lomassa parasta oli, kun sai omasta repusta kaivaa retkiastiat ja syödä lounasta metsän siimeksessä, auringon lämmittäessä ja meren siintäessä edessä. Isommat lapset jäivät lepohetkelle rantakalliolle. Tuntui ihanalta kaivaa oma makuualusta ja makuupussi esiin ja köllötellä lämpimällä kalliolla samalla, kun äänimaljat kaikuivat läpi kehon.
Pienet retkeläiset palasivat unille päiväkotiin ja todentotta, toiminnantäytteinen päivä oli vienyt heistä kaikki mehut! Sängyistä kuului vain lempeää tuhinaa. Jokainen pieni retkeläinen lähti onnellisena kotiin päivän päätteeksi ”metsämitali” kaulassaan.
Pajatyyppinen toiminta osoittautui varsin toimivaksi tällaista päivää suunniteltaessa. Selkeät suunnitelmat, hyvä työnjako ja vastuun ottaminen takaavat onnistuneen päivän ihan jokaiselle.
Etukäteisvalmisteluissa on hyvä huomioida sääolosuhteet, meitä sää nyt helli mutta, myrskysuojilla tapahtuman olisi voinut toteuttaa myös ihan hyvin. Sää on aina asennekysymys, luontoa rakastavat varhaiskasvattajat ja lapset on varustettu hyvillä ulkoiluvarusteilla!
Pienryhmätoiminta takaa sen, että kaikki lapset saavat aikuisen huomioita ja toiminnassa voidaan huomioida jokaisen tarpeet. Tämän tyyppisissä aistielämyspajoissa pienryhmä antoi vielä mahdollisuuden nauttia luonnosta ja toiminnasta erityisesti. Myös aikuiset huomioivat lapsia paremmin ja näkevät lapsien vahvuuksia vielä monipuolisemmin.
Pienillä asioilla voidaan antaa suuria elämyksiä, kun aikuiset ovat mukana tuottamassa ja toteuttamassa toimintaa, ei vaadi kovin paljoa mitään ihmeellistä, tai suuria taloudellisia uhrauksia, kaiken tärkeintä on aikuisten asenne ja läsnäolo.
Henna ja Ansu