Blogitervehdys Vilskeen erityisopettajalta!

Lapsenne ovat Vilskeessä paitsi viettämässä turvallista hoitopäivää, leikkimässä mukavia leikkejä kavereiden kanssa ja liikkumassa meitä ympäröivässä luonnossa, myös oppimassa. Varhaiskasvatus on ensimmäinen etappi oppimisen polulla ja sillä tiellä sattuu ja tapahtuu joka päivä pieniä kasvun ihmeitä.

Päivä Vilskeessä tarjoaa mahdollisuuksia oppia tuntemaan itsensä ja olemaan hyvä kaveri muiden joukossa. Meillä opitaan sääntöjä siitä, miten ollaan yhdessä. Opimme toimimaan omassa tutussa päiväkodissa, pukemaan, laittamaan tavarat oikeille paikoilleen, kuuntelemaan tarkasti, leikkaamaan makkarankuorta ja vaikkapa sen, että kastemato kakkaa?

Tunnetaitoja suunnitellaan jo osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja se onkin varmasti tärkeää ja tervetullutta. Tunnetaitoihin kuuluu taito havaita ja tunnistaa omia tunteita ja taito säädellä käyttäytymistään. Jokainen vanhempi tietää- ei kovin helppo tehtävä aina edes meille aikuisille.

Vilskeen kaikki aikuiset osallistuivat lokakuisena viikonloppuna tunnetaitokoulutukseen ja ensi viikon maanantain aloitamme uuden menetelmän käytön. Papilio – ohjelma on tunnetaitoihin ja vastuullisen sosiaalisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen tähtäävä ennaltaehkäisevä toimintaohjelma. Papilion tarut koostuvat neljän peikon ja heidän ystävänsä Paulan seikkailuista. Tarinoiden, draaman, harjoitusten ja laulujen avulla lapset saavat tunnistaa ja nimetä tunteita ja auttaa peikkoja miettimällä ratkaisuja peikkojen tilanteisiin. Peikot ovat Hymy, Nyyhky , Äksy ja Säikky. Peikot muuttavat luoksemme vasta joulun jälkeen, mutta jo nyt otamme käyttöön ohjelmaan kuuluvan lelujen vapaapäivän.

Ensi maanantaina näemme nukketeatteri-esityksen, joka johdattaa lapset huomaamaan, että lelutkin kaipaavat joskus lepoa ja vapaata. Lelujen vapaapäivän ajatuksena on kannustaa lapsia yhteiseen leikkiin, tutustuttaa heitä koko ryhmään ja kehittämään luovia ideoita ja toteuttaa niitä ryhmässä. Vilskeen viikossa se tarkoittaa sitä, että tavalliset leikkeihin käytetyt esineet menevät lomalle keskiviikkoisin. Duplot, pikkuautot, barbit ja ponit saavat lomailla ja lapsia kannustetaan pohtimaan mahdollisia leikkejä ja sopimaan muiden kanssa, mitä he haluavat leikkiä. Leikissä kohtaavat myös ne lapset, jotka eivät juurikaan muuten olisi tekemisissä keskenään. Toimimalla toistensa kanssa he vahvistavat sosiaalisen vuorovaikutuksen taitojaan ja kehittävät kielellistä ilmaisukykyään.

Kasvattajilla on aktiivinen rooli mahdollistajana, esikuvana ja leikin dokumentoijina. Leikkiin saa pyytää aikuisilta asioita ja tavaroita, joista yhdessä päätetään, että ne eivät ole leluja;  esimerkiksi askartelumateriaalia, majapeittoja, pahvilaatikkoja, huonekaluja, luonnosta löytyviä materiaaleja ja ihan mitä vain he keksivätkin! Yhteiseen ”seinään” kirjataan ideoita, joita lapsille lelujen vapaapäivinä syntyy. Kodeissa puhutut ja keksityt ideat ovat seinällemme myös tervetulleita.

Ryhmien viikkoposteista saatte lukea, millaisia keksintöjä kullekin ryhmälle on syntynyt.

Kihisemme innosta. Terkuin Heli ja Vilske-tiimi