Perustimme Vilskeen halusta tarjota lapsille aitoja elämyksiä päivähoidon kautta. Virikkeellisen, mutta kiireettömän paikan, jonka toiminnassa myös vanhempien on helppo olla mukana. Teemme töitä lapsilähtöisesti, mutta aikuisjohtoisesti. Suurella sydämellä.


vilske_paivakoti_henna-heinonen_kalervo-valli_esittelyt_lapset_varhaiskasvatus.jpg

KALERVO KERTOO:

JOS HENNA OLISI SATUHAHMO

Hennassa yhdistyisi ainakin kolme hahmoa. Hyväsydäminen ja kaikessa hyvään uskova Belle Kaunottaresta ja Hirviöstä. Henna uskoo että kaikessa ja kaikissa on hyvää ja hyvä tulee hyvän luokse. Kauheimmankin hirviön sisältä löytyy lämmin sydän. Tulee kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen ja saa helposti ystäviä.

Toiseksi Hennassa on paljon Peppi Pitkätossua, voimaa ja ehdotonta oikeudenmukaisuutta, ei siedä vääryyttä ja kiusaamista. Asiat voi olla välillä vinksin vonksin mutta hyvällä ja hauskalla tavalla. Tykkää tehdä asioita omalla tavalla ja kyseenalaistaa totuttuja kaavoja.

Sitten löytyy vielä aimo annos Ronja Ryövärintytärtä, hän pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Vahva ystävyydessä, päätöksissä, mielipiteissä ja rakkaudessa.  Luonto ja luonnon ilmiöt ovat lähellä Hennan sydäntä. 

Sitten löytyy vielä aimo annos Ronja Ryövärintytärtä, hän pärjää tilanteessa kuin tilanteessa.
— Kalervo Valli Henna Heinosesta

HENNA KERTOO: 

JOS KALERVO OLISI SATUHAHMO

Olisi hän Muumien Nuuskamuikkunen. Oman tiensä kulkija, rauhaa rakastava kaunosielu, joka etsii kitaransa esille ja soittaa omaksi ja muiden iloksi.

Kalervo on Nuuskamuikkusen tapaan luonnossa viihtyvä samoilija jonka voi nähdä rantakalliolla kalassa tai illan hämärtyessä nuotiolla.

Parasta Kalervossa on kuitenkin se, että hän on luottoystävä joka hoitaa tilanteen kun tilanteen, eikä jätä koskaan ystäviään pulaan.

Parasta Kalervossa on kuitenkin se, että hän on luottoystävä joka hoitaa tilanteen kun tilanteen, eikä jätä koskaan ystäviään pulaan.
— Henna Heinonen Kalervo Vallista

Henna Heinonen

ÄITI, PEDAGOGI, LASTENTARHAOPETTAJANA 15-VUOTTA.

Kalervo Valli

ISÄ, PEDAGOGI, LASTENTARHANOPETTAJANA 30 VUOTTA.


                                VILSKEEN LOPPUVÄKI


Tanja

Tanja.jpg

Jos olisin satuhahmo, niin olisin ehdottomasti Muumien Niisku. Minulle on joku joskus sanonut että sinulla on varmaan ylimääräinen ratas päässä joka raksuttaa koko ajan :D

Olen ongelmanratkaisija, järjestelmälinen ja yhtä pohdiskeleva kuin Niiskukin.

Sekoittaisin hahmooni kuitenkin mukaan hieman Nuuskamuikkusen rauhallisuutta sekä Pikku Myyn tempperamenttia.


Marjut eli Mammu

Mammu.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Pikku Myy.  En ole yhtä pienikokoinen enkä pure. Vaikka olenkin yhtä temperamenttinen, päättäväinen, utelias, rohkea, itsepäinen ja itsenäinen kuin Pikku Myy. Harvoin pukeudun mekkoon, mutta tukkani on aina nutturalla. Uskallan Myyn tavoin sanoa mielipiteeni, järkätä yllätyksiä, kamppailla arjen tylsyyttä ja tiettyjä sääntöjä vastaan; hyväntahtoisesti - hymy huulilla.

 

Pikku Myyhyn lisäisin ripauksen Peppi Pitkätossun voimaa. Kaikki ei suinkaan ole vinksin vonksin eikä ainakaan heikun keikun, mutta ”huvikumpuni” seinät eivät aina riitä ideoilleni, ajatuksilleni ja tuunauksilleni. Lisäksi satuhahmoni tarvitsisi hyppysellisen Muumimamman huolellisuutta, rakastavaa äitihahmoa; leipomaan herkkuja. Satuhahmoni olisi valmis silauksella Ihmemaan Liisaa, joka hyvällä tavalla pääsee seikkailemaan välillä mitä erilaisimpiin tarinoihin ja maailman kolkkiin.


Mikaelaeli Minttu

Minttu.jpg

Jos Mikaela, joka jo pienenä sai lempinimekseen Minttu (koska oli niin vilkas ja raikas kuin piparminttu)

olisi satuhahmo, olisi hän yhtä vahva ja hullunkurinen kuin Peppi Pitkätossu.

Tai seikkailunhaluinen ja luontoa rakastava kuin Ronja Ryövärintytär. Joka luonnossa tykkää kulkea eikä vääryyttä suvaitse.

Hänelle ystävät ja perhe ovat tärkeitä.

Pienenä Minttu halusi olla isona merenneito ja nyt hän omaakin laitesukelluksen salat ja on päässyt nauttimaan vedenalaisesta maailmasta. Se on jotain todella kiehtovaa ja ihmeellistä.

Liikunta, musiikki, läheiset ihmiset ja matkustelu ovat voimavara, joka saa hänet iloiseksi ja itsensä tuntemaaneläväksi. Niistä saa voimaa ja virtaa jakaa iloa myös muille.


ANNA-MAIJA

Ansu.jpg

Jos olisin satuhahmo, niin ulkonäöltäni saattaisin muistuttaa vaikka Arendellen kuningatar Elsaa vaaleine hiuksineni. Minun kutreistani ei kyllä saa niin pitkää lettiä. Elsan luonteenpiirteistä tunnistan omakseni hyväsydämisyyden ja suojelevaisuuden. Elsan tavoin perhe on minulle hyvin tärkeä. Lapset, koirat, koti ja puutarha ovat minun valtakuntani.

Olen energinen, hyväntahtoinen, leikkisä ja pirteä, aivan kuten prinsessa Anna. Olen myös hyvin puhelias ja nopea liikkeissäni.

Prinsessaksi tai kuningattareksi en kuitenkaan muuten itseäni miellä. Ennemminkin voisin olla se hullunkurinen lumiukko Olaf. Olafin suu ei ole ikinä mutrussa ja naurua ja hauskaa riittää! Olen lumen lapsi, tammikuussa syntynyt. Pidän kaikista talvilajeista; luistelusta, hiihdosta ja laskettelusta. Sisälläni sykkii lämmin ja suuri sydän.


JASMIN

Jassu.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin tosielämän Pocahontas. Rohkea intiaanityttö, joka arvostaa luontoa, eläimiä, perhettä ja ystäviä. Elämänfilosofiaani kuuluu sydämen äänen seuraaminen, tasa-arvo ihmisten välillä ja kaikkien elävien olentojen kunnioittaminen.

Minulta löytyy myös kiinnostusta muita kulttuureita kohtaan. Uudet ja jännittävät asiat kiehtovat minua. Rakastan iltanuotioita, kesäistä mustikkametsää ja tähtitaivaan katselua ystävien kanssa.


 Donna

Donna.jpg

Satuhamo joka kuvailisi minua parhaiten olisi Onnimanni, luonnon, elänten,oikeudenmukaisuuden ja heikompien ystävä. Onnimannille ja minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja eläimet. Kuten Onnimannin myös minun sydäntä lähellä ovat eläimet jotka tarvitsevat apua, eikä siis ihme, että kodistani löytyykin eläimiä rescue koirista kaneihin, kilpikonnista hamstereihin.

Onnimannin elämänfilosofia sivuaa myös muutenkin omaani, luonnon kunnioittaminen ja sen monimuotoisuuden ymmärtäminen ja oivaltaminen sekä uusien asioiden oppiminen ovat niitä asioita joista minä saan voimaa ja positiivista energiaa, ystäviä ja tärkeitä ihmisiä unohtamatta.


 JENNI

Jenni.jpg

Jos olisin satuhahmo voisin olla pieni merenneito Ariel, koska nautin suuresti merestä, sen tunnelmasta, rauhasta ja tuoksusta, sekä aaltojen liplatuksesta ja uimisesta.

Toisaalta voisin olla hyväsydäminen Lumikki, joka nauttii rauhallisuudesta luonnon keskellä, mutta on myös kova hääräämään sekä pitää kotia ja arkea kunnossa rakkailleen.

Minulta löytyy lisäksi Puna-Hilkan halu ja rohkeus mennä eteenpäin määrätietoisesti sekä auttaa ja huomioida toisia.


Anu

Anu.jpg

Satuhahmoista Muumimamma kuvastaa minussa hyväsydämmisyyttä ja muista huolehtivaa arjen pyörittäjää.

Löydän itsestäni myös Kanin vastuuntuntoisuutta ja ahkeruutta sekä Pöllön ystävällisyyttä ja avuliaisuutta.

Metsämörrin lailla viihdyn luonnossa kuljeskellen, katsellen, kuunnellen ja metsän antimia poimien.

Kesäisin minut voi löytää Nuuskamuikkusen tapaan onkimasta tai nauttimassa meren rauhoittavuudesta.


 PEPPI

Peppi.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin tietysti hullunkurinen, elämäniloinen kaimani Peppi Pitkätossu. Hän innostuu uusista asioista ja lähtee avoimin mielin koittamaan niitä, aivan kuten minäkin. Mikä tärkeintä: Pipo ei kiristä päätä, vaan huumori ja positiivinen mieli on mukana jokapäiväisessä elämässä! En ole ihan yhtä voimakas kuin Peppi, mutta hevosen sijaan nostankin ilmaan lapsia. Näin lapset pääsevät näkemään maailmaa uusista näkökulmista. Kuten Pitkätossun Peppi, myös Torkkelin Peppi haluaa ympärillä olevilleen ihmisille pelkkää hyvää, eikä hyväksy kiusaamista missään muodossa.

Minusta huokuu myös hieman rauhallisempi satuhahmo: Nöyrä, auttavainen ja puhtautta rakastava Lumikki. Lumikin tavoin arvostan luontoa ja sen asukkeja. Lumikilla on myös paljon ystäviä, kuten minullakin. Ystävät ovatkin perheen lisäksi voimavara, jota ilman olisi vaikea elää. Lumikki siivoaa ja tekee muutkin työt laulaen, juuri niin kuin minä.

Yksi noudattamistani elämänohjeista on kliseinen, mutta sitäkin tärkeämpi:

"Kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan." Kyseistä ohjetta voisin kuvitella niin Lumikin kuin Peppi Pitkätossunkin noudattavan.


KATARIINA eli kata

Kata.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin kiltti ja hyväsydäminen Tuhkimo. Olen kannustava, kärsivällinen ja autan mielelläni muita.

Tuhkimon tapaan olen kova haaveilemaan ja unelmoimaan ja uskonkin, että unelmat voivat toteutua kunhan tekee kovasti töitä niiden eteen.

Oikeudenmukaisuus, toisten huomioiminen ja kunnioittaminen ovat minulle tärkeitä elämänarvoja.

Samoin kun Tuhkimo, pidän kaikenlaisista eläinystävistä. Kotona minulla on koira, jonka kanssa nautin luonnossa liikkumisesta. Rakastan metsässä kulkemista ja uusien polkujen tutkimista. Pidän myös kaikenlaisesta näpertelystä ja rakentelusta, rentoudun piirtämällä tai maalaamalla.

Kuten Tuhkimolla, elämänasenteeni on positiivinen ja suhtaudun muutenkin elämään rauhallisen luottavaisesti.


annimaria

Anni.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin varmasti sekoitus Lumikkia ja Pocahontasta. Lumikin tavoin olen rauhallinen, huolehtivainen, empaattinen ja ehdoton eläinten ystävä.

Olen luonnonlapsi aivan kuin Pocahontas. Tykkään tehdä asioita eri tavalla kuin yleensä tehdään. Puolustan heikompia ja haluan että kaikilla on hyvä olla. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeä arvo.

Lumikin ja Pocahontaksen sekoitukseen sekoittaisin vielä Peppi Pitkätossun, sillä välillä on hyvä laittaa vähän vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Olen iloinen ja hassutteleva aivan Kuten Peppi ja melkein jopa yhtä vahva.  

Eikä satuhahmojen sekoittelut loppuneet tähänkään.

Nalle Puhin tapaan olen myös nautiskelija, ystävät ja perhe ovat minulle tärkeitä. Tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja uskon aina kaikista hyvää.

Minusta löytyy myös Puuha-Peten kekseliäisyys; olen taitava käsistäni ja talon sijaan pystyn rakentamaan vaikka majan.


Juho

IMG_6197-001.JPG

Jos olisin satuhahmo minua kuvastaisi parhaiten Nuuskamuikkunen. Nuuskamuikkunen on hyvin moniulotteinen hahmo jota ei pysty kuvailemaan yhdellä lauseella. Pidän luonnosta samoilemisesta ja metsästämisestä. Nuuskamuikkunen on myös omanlaisensa kapinallinen joka saattaa repiä kieltomerkkejä ja avata lukittuja portteja. Itse olen kapinoinut aina stereotypioita vastaan. Olen myös seikkailijaluonne kuin Nuuskamuikkunen ja olinkin yli vuoden matkustelemassa Australiassa sekä Aasiassa. Vaikka ystävät ovat erittäin tärkeä osa elämääni, viihdyn myös hyvin omissa oloissani.

Vaikka en vietä öitäni taistellen roistoja vastaan olen yöeläin, kuin Batman. Yössä kun kaupunki hiljenee ja ainoastaan katuvalot ovat hereillä olen aina tuntenut oloni hyvin rauhalliseksi.

Viimeiseksi kuvailisin itseäni Peter Paniksi. Poika joka ei halua aikuistua koskaan.


Johanna

Johanna.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Anni Polvan luoma Tiina. Tiina jakaa kanssani samat humanistiset arvot, pyrkimyksen oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja hyväsydämisyyteen. Tiinan lailla olen myös hieman kapinallinen ja uudistushaluinen ja ehkäpä juuri siksi löydättekin minut iloisesta Vilskeestä, jossa puhaltavat minulle juuri sopivan raikkaat uudet tuulet. Siinä missä Tiina on huoleton poikatyttö, minun heikkouteni ovat kauniit vaatteet, joten ehkäpä minussa on myös ripaus Muumilaakson Taikatalvessa seikkailevaa pikku oravaa, jolla oli hyvin kaunis häntä.


Wilhelmiina

Wilhelmiina.jpg

Satuhahmona  kokisin olevani kuin Astrid Lindgrenin lastenkirjoista tuttu Se pikkuinen Lotta. Lottakin on perheen kuopus, temperamenttinen vahva tyttöhahmo. Kuten minäkin Lotta on iloinen ja uskaltaa yrittää melkein mitä vain. Tarvittaessa Lottakin saattaa kuitenkin olla oikea tuittupää, mutta ratkaisee pulmat ja leppyy nopeasti seikkailujen tieltä. Lotan tapaan olen spontaani ja nautin yllätysten järjestämisestä. 

Yhteinen meitä kuvaava sana on tarmopesä, sillä kummatkin tartumme tuumasta toimeen silmän räpäyksessä. Lotan tapaan olen ennakkoluuloton ja ystävystyn helposti kaikkien kanssa, vauvasta vaariin. 

Lotalla on aina mukanaan oma pieni possu-ressunsa. Minun oma possu-ressuni on leikkisä asenteeni, jota en ikinä jättäisi kotiin.


Hanna

Hanna.jpg

Jos siis olisin satuhahmo, en olisi perinteinen prinsessa, vaan ennemminkin näpsäkkä ja veikeä yhdistelmä lempihahmojani Pikku Myytä ja Stitchiä. Vaikka olen välttänyt sinisen geeniperimän, eikä minuun ei ole (aina) ohjelmoitu Stitchin supertietokoneen nopeudella raksuttavaa ajatusmaailmaa, olen kuitenkin vähintään yhtä nopea ja ketterä kuin sininen satuhahmokollegani. Minun on tosin myönnettävä, että ajoittain tunnen kateutta pienikokoisempaa Stitchiä kohtaan, sillä hänen tavoin minä en mahdukaan enää kokoni puolesta piiloon keittiökaappiin. Tätä varten olen kuitenkin kehittänyt nopeus- ja ketteryysominaisuuksiani, jotta pärjään perheen pienimmille juoksukilpailuissa, jos minut huomataan piilostani muita aiemmin.

Uskon oikeudenmukaisuuteen, ja tarvittaessa sisäinen Pikku Myyni nostaa päätään ja palauttaa asiat oikealle tolalle. Tilanteen vaatiessa minusta löytyykin pieni ja pippurinen sisupussi, joka Myyn tavoin uskaltaa sanoa omat mielipiteensä. Olen myös Pikku Myyn tavoin varsinainen jekkumestari, minkä johdosta uteliasta salapoliisiluonnettani ei niin vain höynäytetäkään.

Viimeiseksi lisäisin satuhahmoyhtälööni vielä ripauksen Peter Pania. Olen ikuinen lapsi enkä Peter Panin tavoin vanhene koskaan. Pitkän ikäni salaisuutena uskonkin olevan leikkimielisyyteni ja mielikuvitukseni ja väitän kivenkovaan, että päivittäiset seikkailut Mikä-Mikä-Maassa tekevät mielestäni elämästä paljon jännittävämpää.


AINO

Aino.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin varmasti Mymmeli. Jo päiväkoti-ikäisestä asti olen mielelläni hoitanut itseäni pienempiä, niin sukulaisten kuin naapureidenkin lapsia. Useimmiten minut näkee nuttura pään päällä keikkuen, mekkoihin pukeutuneena ja hymy kasvoilla. Kuten Mymmelin, ei minunkaan tarvitse päteä missään, sillä riittää että maailmassa viihtyy. 
Nuuskamuikkusen tavoin tuumailen ja pohdiskelen mielessäni jatkuvasti kaikenlaista, sekä Muumimamman lailla kohtelen kaikkia suurella sydämellä. Mielestäni jokainen on arvokas ja ainutlaatuinen juuri omana itsenään. Luonteeltani olen lempeä, mutta kuitenkin myös hullunkurinen ja rohkea kuten Peppi Pitkätossu. Jokainen päivä on erilainen ja olenkin aina valmiina uuteen seikkailuun. 
Rakastan neulomista ja kahvini juon aina muumimukista. 


Wilma

Wilma.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin varmaankin Nalle Puh. Puhin tavoin olen iloinen ja utelias herkkusuu. Elämän kömmähdyksiin suhtaudun kuten tämä lannistumaton nalle: hupsista ja matka jatkuu! Ja mitä olisimmekaan Puhin kanssa ilman ihania ystäviä, jotka tukevat tilanteessa kuin tilanteessa. Nalle Puhilta olen myös kopioinut tuulisten päivien lausahduksen ja toivotankin usein hyvää tuulispäivää. 

Omaan myös Tikrun eli Tiikerin vauhdikkuutta ja välillä viipotankin paikasta toiseen kuten Tiikeri. Tiikerin tapaan pomppiminen on minullakin lapsesta asti ollut ominaista ja tapasinkin usein loikkia paikasta toiseen. Pomppimisen lisäksi myös muu liikunta on lähellä sydäntäni.

Puhin ja Tiikerin lisäksi lisäisin hahmooni vielä Heinähatusta ja Vilttitossusta tutun Heinähatun kiltteyttä ja tunnollisuutta. Kuten ei Heinähattukaan, en itsekään siedä epäoikeudenmukaista kohtelua. Heinähattu nauttii luonnossa temmeltämisestä ja seikkailuista, kuten myös minä.


Sara

Sara.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Mulan. Olen aika menevä, ja minulle sattuu usein kaikenlaisia kommelluksia. Yllätän välillä itseni sillä, miten paljon voimaa ja rohkeutta minulla onkaan. Ratkon ja järjestän mielelläni pulmia, mutta eniten iloitsen silloin, kun näen toisten tuntevan ylpeyttä omasta onnistumisestaan.

Samaistun myös Peter Pan-tarinan Leena Kultaseen. Vaikka pidän itseäni hieman kapinallisena soturiprinsessana, minusta löytyy Leenan kaltaista herkkää haaveilijaa. Rakastan seikkailuja, tarinoita ja kirjoittamista. Uskon ympärilläni oleviin ihmisiin yhtä vahvasti kuten Leena Peteriin ja luotan siihen, että kaikki kääntyy lopulta parhain päin.


Pauliina

Pauliina.jpg

Jos olisin satuhahmo olisin varmaan kaikille tuttu hullunkurinen Peppi. Jaamme ehdottomasti halun auttaa ja huolehtia toisista, niin ihmisistä kuin eläimistäkin. Meiltä molemmilta löytyy myös äänekkään naurun takaa se herkempikin puoli.

Kuitenkin olemme molemmat spontaaneja seikkailuiden rakastajia. Seikkailu voi kuitenkin minulle olla vaikka kävely metsässä. Luonto onkin minulle hyvin tärkeä, rauhoittava ja voimaannuttava elementti. Vietänkin usein aikaa luonnossa koiran kanssa ihmetellessä.
Lisäksi minulle tärkeää on kaikkien tasa-arvoinen kohtelu ja avoimuus


Jasmin eli Jasu

Jasmin.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Belle. Hänen ihailtava rohkeutensa tarttua uusiin haasteisiin eivät pelota häntä, sekä hän osaa elää hetkessä. Molemmille meille jokainen päivä on uusi seikkailu.

Luonteeltani olen empaattinen, kärsivällinen ja minulle on tärkeää ottaa toiset huomioon. Lumikin tapaan, minulle eläimet ovat lähellä sydäntä. Perheessäni on ollut aina lemmikkeinä koiria. Onhan se kiva tulla kotiin, kun pieni ystävä odottaa iloisena häntä heiluen.

Löytyyhän minusta myös Nalle Puhin Tikrua! Olen sosiaalinen ja iloinen. Osaan heittäytyä ja hassutella! J

Nautin kovasti luonnossa liikkumisesta, koska siellä sielu lepää. On mukavaa päästä nauttimaan eri vuodenajoista niihin kuuluvilla tavoilla. Minulle iloa arkeeni tuo perhe, ystävät ja liikkuminen. On tärkeää voida itse hyvin niin henkisesti kuin fyysisesti, koska silloin pystyy jakamaan iloa ja positiivista energiaa ympärille.