Perustimme Vilskeen halusta tarjota lapsille aitoja elämyksiä päivähoidon kautta. Virikkeellisen, mutta kiireettömän paikan, jonka toiminnassa myös vanhempien on helppo olla mukana. Teemme töitä lapsilähtöisesti, mutta aikuisjohtoisesti. Suurella sydämellä.


vilske_paivakoti_henna-heinonen_kalervo-valli_esittelyt_lapset_varhaiskasvatus.jpg

KALERVO KERTOO:

JOS HENNA OLISI SATUHAHMO

Hennassa yhdistyisi ainakin kolme hahmoa. Hyväsydäminen ja kaikessa hyvään uskova Belle Kaunottaresta ja Hirviöstä. Henna uskoo että kaikessa ja kaikissa on hyvää ja hyvä tulee hyvän luokse. Kauheimmankin hirviön sisältä löytyy lämmin sydän. Tulee kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen ja saa helposti ystäviä.

Toiseksi Hennassa on paljon Peppi Pitkätossua, voimaa ja ehdotonta oikeudenmukaisuutta, ei siedä vääryyttä ja kiusaamista. Asiat voi olla välillä vinksin vonksin mutta hyvällä ja hauskalla tavalla. Tykkää tehdä asioita omalla tavalla ja kyseenalaistaa totuttuja kaavoja.

Sitten löytyy vielä aimo annos Ronja Ryövärintytärtä, hän pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Vahva ystävyydessä, päätöksissä, mielipiteissä ja rakkaudessa.  Luonto ja luonnon ilmiöt ovat lähellä Hennan sydäntä. 

Sitten löytyy vielä aimo annos Ronja Ryövärintytärtä, hän pärjää tilanteessa kuin tilanteessa.
— Kalervo Valli Henna Heinosesta

HENNA KERTOO: 

JOS KALERVO OLISI SATUHAHMO

Olisi hän Muumien Nuuskamuikkunen. Oman tiensä kulkija, rauhaa rakastava kaunosielu, joka etsii kitaransa esille ja soittaa omaksi ja muiden iloksi.

Kalervo on Nuuskamuikkusen tapaan luonnossa viihtyvä samoilija jonka voi nähdä rantakalliolla kalassa tai illan hämärtyessä nuotiolla.

Parasta Kalervossa on kuitenkin se, että hän on luottoystävä joka hoitaa tilanteen kun tilanteen, eikä jätä koskaan ystäviään pulaan.

Parasta Kalervossa on kuitenkin se, että hän on luottoystävä joka hoitaa tilanteen kun tilanteen, eikä jätä koskaan ystäviään pulaan.
— Henna Heinonen Kalervo Vallista

Henna Heinonen

ÄITI, PEDAGOGI, LASTENTARHAOPETTAJANA 15-VUOTTA.

Kalervo Valli

ISÄ, PEDAGOGI, LASTENTARHANOPETTAJANA 30 VUOTTA.


                                VILSKEEN LOPPUVÄKI


Marjut eli Mammu

Mammu.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Pikku Myy.  En ole yhtä pienikokoinen enkä pure. Vaikka olenkin yhtä temperamenttinen, päättäväinen, utelias, rohkea, itsepäinen ja itsenäinen kuin Pikku Myy. Harvoin pukeudun mekkoon, mutta tukkani on aina nutturalla. Uskallan Myyn tavoin sanoa mielipiteeni, järkätä yllätyksiä, kamppailla arjen tylsyyttä ja tiettyjä sääntöjä vastaan; hyväntahtoisesti - hymy huulilla.

 

Pikku Myyhyn lisäisin ripauksen Peppi Pitkätossun voimaa. Kaikki ei suinkaan ole vinksin vonksin eikä ainakaan heikun keikun, mutta ”huvikumpuni” seinät eivät aina riitä ideoilleni, ajatuksilleni ja tuunauksilleni. Lisäksi satuhahmoni tarvitsisi hyppysellisen Muumimamman huolellisuutta, rakastavaa äitihahmoa; leipomaan herkkuja. Satuhahmoni olisi valmis silauksella Ihmemaan Liisaa, joka hyvällä tavalla pääsee seikkailemaan välillä mitä erilaisimpiin tarinoihin ja maailman kolkkiin.


ANNA-MAIJA

Ansu.jpg

Jos olisin satuhahmo, niin ulkonäöltäni saattaisin muistuttaa vaikka Arendellen kuningatar Elsaa vaaleine hiuksineni. Minun kutreistani ei kyllä saa niin pitkää lettiä. Elsan luonteenpiirteistä tunnistan omakseni hyväsydämisyyden ja suojelevaisuuden. Elsan tavoin perhe on minulle hyvin tärkeä. Lapset, koirat, koti ja puutarha ovat minun valtakuntani.

Olen energinen, hyväntahtoinen, leikkisä ja pirteä, aivan kuten prinsessa Anna. Olen myös hyvin puhelias ja nopea liikkeissäni.

Prinsessaksi tai kuningattareksi en kuitenkaan muuten itseäni miellä. Ennemminkin voisin olla se hullunkurinen lumiukko Olaf. Olafin suu ei ole ikinä mutrussa ja naurua ja hauskaa riittää! Olen lumen lapsi, tammikuussa syntynyt. Pidän kaikista talvilajeista; luistelusta, hiihdosta ja laskettelusta. Sisälläni sykkii lämmin ja suuri sydän.


 Donna

Donna.jpg

Satuhamo joka kuvailisi minua parhaiten olisi Onnimanni, luonnon, elänten,oikeudenmukaisuuden ja heikompien ystävä. Onnimannille ja minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja eläimet. Kuten Onnimannin myös minun sydäntä lähellä ovat eläimet jotka tarvitsevat apua, eikä siis ihme, että kodistani löytyykin eläimiä rescue koirista kaneihin, kilpikonnista hamstereihin.

Onnimannin elämänfilosofia sivuaa myös muutenkin omaani, luonnon kunnioittaminen ja sen monimuotoisuuden ymmärtäminen ja oivaltaminen sekä uusien asioiden oppiminen ovat niitä asioita joista minä saan voimaa ja positiivista energiaa, ystäviä ja tärkeitä ihmisiä unohtamatta.


Anu

Anu.jpg

Satuhahmoista Muumimamma kuvastaa minussa hyväsydämmisyyttä ja muista huolehtivaa arjen pyörittäjää.

Löydän itsestäni myös Kanin vastuuntuntoisuutta ja ahkeruutta sekä Pöllön ystävällisyyttä ja avuliaisuutta.

Metsämörrin lailla viihdyn luonnossa kuljeskellen, katsellen, kuunnellen ja metsän antimia poimien.

Kesäisin minut voi löytää Nuuskamuikkusen tapaan onkimasta tai nauttimassa meren rauhoittavuudesta.


 PEPPI

Peppi.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin tietysti hullunkurinen, elämäniloinen kaimani Peppi Pitkätossu. Hän innostuu uusista asioista ja lähtee avoimin mielin koittamaan niitä, aivan kuten minäkin. Mikä tärkeintä: Pipo ei kiristä päätä, vaan huumori ja positiivinen mieli on mukana jokapäiväisessä elämässä! En ole ihan yhtä voimakas kuin Peppi, mutta hevosen sijaan nostankin ilmaan lapsia. Näin lapset pääsevät näkemään maailmaa uusista näkökulmista. Kuten Pitkätossun Peppi, myös Torkkelin Peppi haluaa ympärillä olevilleen ihmisille pelkkää hyvää, eikä hyväksy kiusaamista missään muodossa.

Minusta huokuu myös hieman rauhallisempi satuhahmo: Nöyrä, auttavainen ja puhtautta rakastava Lumikki. Lumikin tavoin arvostan luontoa ja sen asukkeja. Lumikilla on myös paljon ystäviä, kuten minullakin. Ystävät ovatkin perheen lisäksi voimavara, jota ilman olisi vaikea elää. Lumikki siivoaa ja tekee muutkin työt laulaen, juuri niin kuin minä.

Yksi noudattamistani elämänohjeista on kliseinen, mutta sitäkin tärkeämpi:

"Kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan." Kyseistä ohjetta voisin kuvitella niin Lumikin kuin Peppi Pitkätossunkin noudattavan.


 

annimaria (mammalomailee :) )

Anni.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin varmasti sekoitus Lumikkia ja Pocahontasta. Lumikin tavoin olen rauhallinen, huolehtivainen, empaattinen ja ehdoton eläinten ystävä.

Olen luonnonlapsi aivan kuin Pocahontas. Tykkään tehdä asioita eri tavalla kuin yleensä tehdään. Puolustan heikompia ja haluan että kaikilla on hyvä olla. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeä arvo.

Lumikin ja Pocahontaksen sekoitukseen sekoittaisin vielä Peppi Pitkätossun, sillä välillä on hyvä laittaa vähän vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Olen iloinen ja hassutteleva aivan Kuten Peppi ja melkein jopa yhtä vahva.  

Eikä satuhahmojen sekoittelut loppuneet tähänkään.

Nalle Puhin tapaan olen myös nautiskelija, ystävät ja perhe ovat minulle tärkeitä. Tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja uskon aina kaikista hyvää.

Minusta löytyy myös Puuha-Peten kekseliäisyys; olen taitava käsistäni ja talon sijaan pystyn rakentamaan vaikka majan.


Juho

juho.jpg

Jos olisin satuhahmo minua kuvastaisi parhaiten Nuuskamuikkunen. Nuuskamuikkunen on hyvin moniulotteinen hahmo jota ei pysty kuvailemaan yhdellä lauseella. Pidän luonnosta samoilemisesta ja metsästämisestä. Nuuskamuikkunen on myös omanlaisensa kapinallinen joka saattaa repiä kieltomerkkejä ja avata lukittuja portteja. Itse olen kapinoinut aina stereotypioita vastaan. Olen myös seikkailijaluonne kuin Nuuskamuikkunen ja olinkin yli vuoden matkustelemassa Australiassa sekä Aasiassa. Vaikka ystävät ovat erittäin tärkeä osa elämääni, viihdyn myös hyvin omissa oloissani.

Vaikka en vietä öitäni taistellen roistoja vastaan olen yöeläin, kuin Batman. Yössä kun kaupunki hiljenee ja ainoastaan katuvalot ovat hereillä olen aina tuntenut oloni hyvin rauhalliseksi.

Viimeiseksi kuvailisin itseäni Peter Paniksi. Poika joka ei halua aikuistua koskaan.


Johanna

Johanna.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Anni Polvan luoma Tiina. Tiina jakaa kanssani samat humanistiset arvot, pyrkimyksen oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja hyväsydämisyyteen. Tiinan lailla olen myös hieman kapinallinen ja uudistushaluinen ja ehkäpä juuri siksi löydättekin minut iloisesta Vilskeestä, jossa puhaltavat minulle juuri sopivan raikkaat uudet tuulet. Siinä missä Tiina on huoleton poikatyttö, minun heikkouteni ovat kauniit vaatteet, joten ehkäpä minussa on myös ripaus Muumilaakson Taikatalvessa seikkailevaa pikku oravaa, jolla oli hyvin kaunis häntä.


AINO

aino.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin varmasti Mymmeli. Jo päiväkoti-ikäisestä asti olen mielelläni hoitanut itseäni pienempiä, niin sukulaisten kuin naapureidenkin lapsia. Useimmiten minut näkee nuttura pään päällä keikkuen, mekkoihin pukeutuneena ja hymy kasvoilla. Kuten Mymmelin, ei minunkaan tarvitse päteä missään, sillä riittää että maailmassa viihtyy. 
Nuuskamuikkusen tavoin tuumailen ja pohdiskelen mielessäni jatkuvasti kaikenlaista, sekä Muumimamman lailla kohtelen kaikkia suurella sydämellä. Mielestäni jokainen on arvokas ja ainutlaatuinen juuri omana itsenään. Luonteeltani olen lempeä, mutta kuitenkin myös hullunkurinen ja rohkea kuten Peppi Pitkätossu. Jokainen päivä on erilainen ja olenkin aina valmiina uuteen seikkailuun. 
Rakastan neulomista ja kahvini juon aina muumimukista. 


Jasmin eli Jassu

Jasmin.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Belle. Hänen ihailtava rohkeutensa tarttua uusiin haasteisiin eivät pelota häntä, sekä hän osaa elää hetkessä. Molemmille meille jokainen päivä on uusi seikkailu.

Luonteeltani olen empaattinen, kärsivällinen ja minulle on tärkeää ottaa toiset huomioon. Lumikin tapaan, minulle eläimet ovat lähellä sydäntä. Perheessäni on ollut aina lemmikkeinä koiria. Onhan se kiva tulla kotiin, kun pieni ystävä odottaa iloisena häntä heiluen.

Löytyyhän minusta myös Nalle Puhin Tikrua! Olen sosiaalinen ja iloinen. Osaan heittäytyä ja hassutella! J

Nautin kovasti luonnossa liikkumisesta, koska siellä sielu lepää. On mukavaa päästä nauttimaan eri vuodenajoista niihin kuuluvilla tavoilla. Minulle iloa arkeeni tuo perhe, ystävät ja liikkuminen. On tärkeää voida itse hyvin niin henkisesti kuin fyysisesti, koska silloin pystyy jakamaan iloa ja positiivista energiaa ympärille.


PETRA

Petra.jpg

Jos olisin satuhahmo, olisin Saapasjalkakissa prinsessa Belle-vivahteella. 

Olen luonteeltani huumorintajuinen, vähän viekas ja kujeileva kuin Saapasjalkakissa. En ehkä kuitenkaan pidä itseäni yhtä tyyliniekkana tai viihdy samalla tavalla huomion keskipisteenä kuin hän, mutta nautin suuresti ihmisten parissa olosta ja keskusteluista ja myös siitä, että minua kuunnellaan aidosti. Pyrin aina itsekin olemaan läsnä ja kuuntelemaan muita, vaikka omassa päässä vilisisi tuhat ajatusta samaan aikaan. 

Tarinoiden sijaan osaan kertoa hyviä (lue: huonoja) vitsejä, joita en yleensä muista ulkoa. Minulle tärkeitä arvoja ovat avoimuus, suvaitsevaisuus ja pyrin olemaan tuomitsematta ihmisiä, jos en tunne heitä. Samoja arvoja jakaa kanssani empaattinen ja rohkea Kaunottaren ja Hirviön prinsessa Belle.


MAARIT

Maarit.jpg

Olen luova luonnonlapsi, rakastan tehdä käsilläni ja jakaa ideoita sekä tehdä lasten kanssa taidetta. Satuhahmona olisin monen hahmon sekoitus. Ripaus Peppi Pitkätossun huoletonta touhua. Innostun herkästi lasten ideoista toteuttaa mielikuvitustaan ja silloin toteutetaan pienen suuria maailmoja. Minussa on myös Rauhallinen sylittelijä ja halailija puoli, joka Muumimamman tavoin huolehtii muista. Ehkäpä olen tämän ajan Pikku- Kakkosen Kylli-täti, joka kuvittaa tarinoita koko ajan mielessään ja aika usein myös paperille. 

Tärkeitä minulle ovat koti ja perhe, johon kuuluu kaksi tyttöä, mieheni ja koira. On ihanaa nähdä maailmaa ja retkeillä, mutta kotona tankataan aina omaa aikaa ja perhe-energiaa.

Myös ystävät kuuluvat vahvasti elämääni läheltä ja kaukaa. Onneksi sydämeen mahtuu heitä paljon.


TRESA

TeresaiDavid-51.jpg

Rakastan lasten tarinoita ja olen huomannut, että minulla on monia eri hahmojen ominaisuuksia, mutta juuri nyt, jos minun pitäisi valita yksi niistä kuvailemaan kuka olen, uskon epäilemättä, että tämä olisi Dumbo.

Dumbo on pohjimmiltaan suloinen ja suurikokoinen elefantti, jolla on erittäin voimakas tunteellinen sidos äitinsä kanssa, jota hän rakastaa kaikella voimallaan. Dumbo samalla luottaa ja rakastaa hänen ystäväänsä Timothyn hiirtä. Uskon, että nämä ovat ominaisuuksia, jotka kuvailevat minua, koska tunnen, että minulla on suuri sydän, joka kukoistaa työskennellessäni lasten kanssa. Minulla on syvä rakkaus äitiäni ja koko perheettäni kohti, joka ei edes kaukana asuminen voi pysäyttää ja myös luottamus ja rakkaus jokaista ystävää kohti, joka paranee ajan myötä.

Voin ilman muuta myös sanoa, että molemmille lapsuus oli epätvallinen. Dumbo vietti hänen lapsuutensa sirkuksessa ja itse vietin paljon aikaa sairaalassa. Lapsuuteni vuosina olen varmasti oppinut jotain olennaista elämääni ja opettajani työtä varten. Opin, että monimuotoisuus rikastuttaa meitä ja että rohkeus on tarttuvaa.

Epäilemättä minusta tuntuu, että olen hieman kuten Dumbo, koska elämä on opettanut minut uskomaan rakkauteen ja lentämään pelkäämättä.


JONNA

IMG_8298 (1)-001.JPG

Jos olisin jokin satuhahmo olisin Liisa Ihmemaassa hahmo Liisa. Sen tarinan lumottu ihmemaa ja valloittava seikkailu on kiehtonut minua jo ihan pienestä tytöstä asti. Liisa vahingossa tipahtaa kaninkoloon, josta alkaa suuri seikkailu.Vähän niin kuin minullakin  Kaakkois-Aasiassa ja muualla maailmalla vietetyt vuodet oli aika seikkailu.

Minusta löytyy myös Hessu Hopomaisuutta, naureskelevaa, hölmöilevää, hassuttelevaa ja rennolla elämänotteella omaksuvaa puolta.

Myöskin Lumikin tavoin olen huolehtivainen, hyväsydämminen, luontoa ja eläimiä rakastava tyyppi.

Minulle myös pysähtyminen on tärkeää ja hetkessä oleminen esim.joogan tai meditaation avulla. Aidosti läsnä ja tässä hetkessä oleminen, ovatkin minusta tärkeimpien joukossa omaksua lasten kanssa työskenneltäessä.


LAURA

Jos olisin satuhahmo, olisin sekoitus King Fu Pandasta tuttua Pota ja Nalle Puhin Kengua. Olen utelias, välillä hieman höpsö, innostuva sekä herkkä aivan niin kuten Po. Toisaalta koen olevani myös lempeä ja huolehtivainen niin kuin Kengu. Musiikki on tärkeä osa elämääni ja säestänkin mielelläni lasten laulua pianon tai baritoniukulelen avulla. Nautin lasten seurasta ja on ihanaa seurata kuinka he oppivat uusia asioita ja kehittyvät joka päivä.


MINNA-MARI

Jos olisin satuhahmo, olisin sekoitus montaa eri hahmoa. Eli minusta kuoriutuisi ihan uusi satuhahmo! 
Satuhahmossani olisi ripaus Ronja Ryövärintytärtä. Olen Ronjan tavoin villi luonnonlapsi joka saattaa viettää päivän metsässä vaeltelemassa ja ihmettelemässä. Perhe ja ystävät ovat minulle todella tärkeitä, heidän puolestaan voisin vaikka muuttaa luolaan asumaan kuten Ronjakin teki. 
Hahmossani olisi myös ripaus Hattivattia. Hattivatit ovat hassuja otuksia jotka viihtyvät omassa laumassaan. Itse olen myös laumasielu, pidän siitä että ympärilläni on toisia ihmisiä. 
Eniten kuitenkin laittaisin hahmooni Tikrua. Tikru on hieman hölmö, viaton hassuttelija.   Tikrun tavoin mielestäni elämässä pitää olla hauskaa. Ja mikä tärkeintä, rakastan pomppimista! 


Marianne

Jos olisin satuhahmo, minussa olisi varmasti hyppysellinen muutamaa eri satujen hahmoa. Grimmin satujen Tähkäpää muistuttaisi minua niin ulkoiselta kuin sisäiseltä olemukseltaankin. Vaaleakutrinen Tähkäpää on luonteeltaan hyvin kiltti ja hyväntahtoinen, mutta samalla määrätietoinen ja unelmiaan kohti kurotteleva persoona. Sisimmästäni paljastuisi myös positiivisella asenteella varustettu suurisydäminen Tuhkimo sekä tyyni ja rauhallinen Muumimamma.

Muumimamman tavoin tarjoan auttavan käden jokaiselle ja kaappaan syliin lohduttaakseni, niin pienen kuin suurenkin. Muumimamma on äärimmäisen luotettava, ja luotettavuus sekä rehellisyys ovat minullekin ensiarvoisen tärkeitä seikkoja. Salaisuuksista ei hiiskuta ja käytännön asiat on oltava aina hallussa ja järjestyksessä.
Mutta koska elämässä on oltava suuri annos huumoria ja hassuttelua, löytyy minustakin se pirskahteleva puoli. Iloinen naureskelija ja kikattelija, joka on satunnaisesti altis myös pikku kommelluksille, vähän kuten Vili Vilperi.


MIIA

Miia.jpg

Jos olisin satuhahmo,olisin Leijonakuninkaasta Simban äiti Sarabi. Olen ystävällinen ja huolehtivainen,sekä minulla on pitkä pinna. Minua ei siis saa suuttumaan kovin helposti. Minulla on monia äidillisiä piirteitä,kuten suojelevaisuus ja välittävyys. Puolustan pentuja(lapsia) sekä muitakin leijonia(aikuisia) urheasti jos joku yrittää tehdä heille pahaa