Vimpula Hippuloiden elokuu

Niin se syksy tulla tupsahti ja elokuukin jo melkein ohitse. Aina sitä miettii, että mihin se aika menee. Kysyhän lapseltasi illalla, mikä on ollut päivässä parasta. Saatan veikata oikein, kun arvaan, että leikkiminen on ollut parasta. Siihen se aika ainakin Vilskeessä menee, leikkeihin. Leikimme, vaikka tekisimmekin jotain suunniteltua toimintaa. Leikimme metsässä metsäretkellä, leikimme ulkona liikkari-hetkellä ja leikimme musiikkituokioilla. Lasten aika kuluu leikkeihin, siihen se elokuukin on mennyt. Mutta leikki ei ole vaan leikkiä. Leikin ohella lapsi oppii valtavan paljon muutakin kuin itsessään leikkitaitoja. Muutama, jotka listaan itse henkilökohtaisesti tärkeimmiksi ovat sosiaaliset taidot, toisten huomioiminen, sanavarasto sekä ajattelu/mielikuvitus. Ja paljon paljon muuta.

Vilskeessä on nyt syksyllä paljon uutta ja paljon tuttua. Uudet kasvot saattavat hetken aikaa jännittää lapsia, mutta myös aikuisiakin. Vanhemmat jättävät rakkaimpansa päiväksi hoitoon, mutta vastassa aamulla onkin saattanut olla vieras kasvo. Me kaikki uudetkin otamme jokaisen lapsen avosylin vastaan ja turvaamme lapsen päivän. Joten elokuu on toden totta ollutkin ihmisiin tutustumista, niin pieniin lapsiin kuin aikuisiinkin. Siksi olemme pyrkineet rauhoittamaan Hippula/Vimpuloissa elokuun läsnäoloon ja leikkeihin, kesästä palautumiseen ja tutustumiseen toisiimme.

Aamupiireihin olemme tuoneet viikonpäivät yhtenä vahvana teemana. Tämän innoittamana lapset laulelevat tuttua, yhdessä opittua viikonpäivälaulua milloin minkäkin leikin lomassa.  Lasten innokkuuden vuoksi olemmekin suunnitelleet tuottaa lasten kanssa vielä jonkinlaisen viikonpäivä-kalenterin, vahvistaaksemme ja tukeaksemme lasten oppimista. Aamupiireissä osallistamme jokaista lasta ja osallisuus ryhmään muodostuukin yhteisen toiminnan kautta. Aamupiirissämme toteutuu yhteisen elämyksen kokeminen ja jakaminen, joka taas tukee lasten ystävyyssuhteita.

Olemme toki käyneet tutustumassa lähialueen metsiin retkipäivinä ja olemme pitäneet ihania musiikkihetkiä yhdessä koko porukan voimin. Olemme piirtäneet oma kuvia sekä liikkuneet ”liikkarissa”, pitäneet roolivaatepäivän sekä oman lelun päivän. Mutta tärkein kaikista; olemme leikkineet. On valtavan ihana nähdä kuinka lapset kesän jälkeen ovat heti valmiita leikkeihin toisten kanssa, löytävät uudet ja vanhat kaverit leikkeihin mukaan ja mukaansatempaavat aikuiset myös mukaan leikkimaailmoihin. Joka päivä saan maistella herkullisia mansikkakakkuja tai suklaakakkuja, tietysti hiekkaversioina(valitettavasti). Ja pääsen todistamaan kuinka hienosti ja taitavasti 4-vuotiaat osaavatkin jo leikkiä!  Varhaiskasvattajilla on tärkeä tehtävä myös tukea lapsen vuorovaikutusta kavereiden kanssa ja vahvistaa lapsen osallisuutta leikeissä. Siksi me aikuisetkin leikimme lasten kanssa ja hyppäämme leikkeihin mukaan ja autamme erilaisin keinoin lapsia jatkamaan ja kehittämään leikkiä.

1.jpg

 

2.jpg

Elokuun viimeisellä viikolla vietimme lelupäivää, joka yhden lapsen toiveesta päätettiin järjestää. Toki varmasti lelupäivä oli kaikkien toive, mutta yksi rohkea lapsonen kertoi, että mitä toivoisi päiväkotipäivänä tehdä ja sehän järjestettiin!

Samalla viikolla kävimme myös metsäretkellä, jossa etsimme maasta keppejä ja käpyjä ja kokosimme niistä nuotion metsäneläimiä varten. Mietimme myös, mitä eläimiä metsässä asustaa ja ketkä mahtavat nuotion ympärille kerääntyä illan tullen. Retkellä pääsimme myös maistamaan herkullisia omenoita ja energiaa saimme naminami rusinoista.

3.jpg
4.jpg

Innolla jään odottamaan, mitä muita herkullisia hiekkakakkuja pääsen maistelemaan syksyn aikana!

Juulia 😊