Pikku-Vilskeen kevättalvi 2019

Dokumentoijana: Sara

”Siemen kätkee sisälleen
salaisuuden suuren:
voiman kasvamiseen,
varren, lehden, juuren.”

-          Pikku Papun orkesteri

1.jpg

Kirjaston kirjat

Hiihtolomaviikolla lapset pikkutalon isoimmat lapset kävivät retkellä kaupunginkirjastossa. Lainaamamme kirjat ovat esillä Pikku-Vilskeen eteisessä.

2.jpg

Nautimme auringonvalosta!

3.jpg

Saimme kirjastovirkailijoilta apua, kun etsimme puutarhanhoito-oppaita ja Myyrä-kirjoja.

4.jpg

Paluumatkalla ihastelimme Linnankadun lelukaupan ikkunoita. Vau, miten valtava kirahvi!

Retket

Vipeltäjät retkeilevät keskiviikkona, Pirpanat torstaina. Kaivatut eväsretket alkoivat jälleen. Kirjastosta lainaamamme puutarhanhoitokirjat innostivat meitä perustamaan oman puutarhan. Tästä saimmekin idean, että voisimme lähteä yhdessä lasten kanssa hakemaan siemeniä, joita sitten istuttaisimme Pikku-Vilskeen puutarhaan. Donna soittikin erääseen kukkakauppaan, ja Pirpanat toivotettiin tervetulleiksi vierailemaan siellä. Hyppäsimme bussiin numero 99, ja matkasimme kukkakaupalle. Ihanat kukkakauppiaat järjestivät meille kierroksen kaupassaan, esittelivät meille ihania kasvejaan ja tarjosivat meille eväspaikan.  Kiitos Kaurakadun FLÖR!

Vipeltäjät puolestaan ottivat Onnimannin antaman tehtävän vastaan. Lähdimme läheiselle pellolle tutkimaan kevään merkkejä. Mikä luonnossa on muuttunut, mitkä asiat kertovat keväästä? Otimme keittiöstä mukaan kuivahtanutta leipää, ja murustelimme sitä tarjolle metsän eläimille.

5.jpg

Pirpanat pääsivät retkeilemään yhdessä Hippuloiden ja Vimpuloiden kanssa.

6.jpg

Kyllä kunnon ajokengät täytyy olla!

7.jpg

Kädentaidot

Rallipannat

Tämä on lasten itse ideoima askartelu. Pikku-Vilskeestä löytyy paljon rallikuskeja, jotka ilmoittivat tarvitsevansa ajokenkien lisäksi rallipannat. Maarit ottikin välineet esille ja pian meillä oli rallipannat valmiina. Askarteluvarastosta löytyi sopivia suikaleita, joihin liimattiin ralliruuduin varustettuja ympyröitä. Pannat mitattiin tarkkaan, jotta ne pysyvät päässä kovassakin vauhdissa. Toisille tämä toimi kruununa.

8.jpg

Mosaiikkitaide

Mosaiikkitaide on tehty jugurttipurkkien muovikansista. Leikkaaminen oli aika haastavaa, mutta askartelijat saivat sinnikkäästi leikattua kannet pienemmiksi paloiksi. Muovinpalat aseteltiin kontaktimuoville, joka liimattiin ikkunaan. Auringonvalo paistaa ihanasti värikkäiden kalvojen läpi.

9.jpg

Kevätkukkasia ikkunalla

Nämä kukat on tehty pahvilautasista. Maarit auttoi muodon leikkaamisessa, lapset valitsivat itse värit ja maalasivat kukat. Näistäkin tuli aivan ihania!

10.jpg

Leikit

Teltta

Otimme leikkivarjon ulos, kiinnitimme sen yhdessä lasten kanssa kiipeilytelineeseen sekä penkkiin. Pian lapset kokoontuivatkin innoissaan teltan alle. Aurinko paistoi ihanasti ja pieni tuulenvire heilutti telttaamme.

11.jpg
12.jpg
13.jpg

Hiekkaleikit ovat palanneet! Kaivoimme hiekkalaatikon esiin lumen ja jään alta. Kuumensimme keittiössä vedenkeittimellä vettä, ja sitten kaadoimme vettä hiekkalaatikossa olevan jään ja lumen päälle. Kuuma vesi höyrysi ilmaan, ja muutti jään loskaksi. Sitten lapioimme loskat pois, ja pääsimme kuopimaan hiekkaa.

14.jpg
15.jpg

Pahvilaatikkoleikit, nämä ikuiset suosikit! Kun uudet kurapuvut saapuivat, lapsia tietenkin kiinnosti enemmän nämä laatikot! Niistä on tehty junia, laivoja, lentokoneita… ja tietenkin piiloja.

Teknologia

Siirsimme pöydät sivuun, pimensimme ruokasalin ja asetimme Vilskeen videotykin kohti alas laskettua rullaverhoa. Lapset jännittivät, mitä nyt katsotaan, ehkä jotain elokuvaa. Yhtäkkiä kankaalle heijastuikin Pikkutalon väkeä. Kuvia ja videoita lapsista, leikeistä ja askarteluista. Lapset tunnistivat innoissaan toisiaan ja itseään. Palasimme ajassa taaksepäin, muistelimme jo muutaman viikon takaisia asioita: Missä kuva on otettu, mitä ja keitä kuvassa näkyy, millainen sää kuvassa on, mitä kuvassa tehdään, kuka on ottanut kuvan?

16.jpg
17.jpg
18.jpg

Pienet puutarhurit

19.jpg

Puutarhanhoito ja siementen istutus ovat kevään tärkein projekti Pikkutalossa. Jokainen lapsi pääsee osallistumaan omien taitojensa mukaan tähän puuhaan. Isot lapset kävivät kirjastosta hakemassa puutarhanhoito- ja istutusoppaita, sitten kirjoja tutkittiin yhdessä ja pohdittiin mitä me pikkutalolaiset voisimme istuttaa. Sitten tehtiinkin retki kukkakauppaan.

Istutusastioita valmistettiin kierrätysmateriaaleista. Pienet maalasivat ensin vanhaa trikookangasta, joka sitten leikattiin suikaleiksi ja kieputettiin leikatun maitopurkin ympärille. Isot puolestaan tekivät liimasta, maalista, kuivatuista herneistä ja riisistä sekoituksen, jolla kuorrutettiin leikatut maitopurkit.

Kun purkit saatiin valmiiksi, lapset kauhoivat niihin itse multaa. Kuvissa näkyvät vaaleat siemenet ovat ohranjyviä, joita kylvimme purkkeihin. Odotamme niistä kasvavan ohraruohoa pääsiäiseksi. Ohraruohot kasvavat tällä hetkellä keittiömme ikkunalla.

Kuivattuja herneitä liotimme vedessä yhden yön yli. Lasten mielestä likoavat herneet näyttivät hernekeitolta. Kun herneet olivat turvonneet, ne istutettiin purkkeihin.

Pikkutalon edustalla olevaan siniseen ruukkuun kylvimme salaatin siemeniä. Nyt seurataan, alkaako sekin kasvaa, vai oliko vielä liian kylmä ilma!

Pohdimme lasten kanssa yhdessä, että koska lapsikin tarvitsee kasvaakseen ruokaa, juomaa, hellyyttä ja lepoa, sama pätee myös kasveihin. Multa toimii peittona, vesi juomana, aurinko ja valo ravintona… Mutta miten sitten hellyys? Kasveillekin voi jutella mukavia! Ja niinpä pienet puutarhurimme kyyristyivät ruukkujen ylle ja alkoivat kuiskailla: ”Kasvakaa… Kasvakaa!”