Pikkutalon helmikuu

Dokumentoija: Peppi

Helmikuu alkoi koko Vilskeen yhteisellä leikkiperjantailla. Perjantaisin kaikki Vilskeen lapset jaetaan leikkeihin kartanoon, pikkutaloon sekä ulos sen mukaan, mikä on kenenkin tarve ja mielenkiinnon kohde. Pikkutalon pienet lapset saavat seurakseen kartanon lapsia, jotka tempaavat pieniä mukaan leikkeihin ja toimivat esimerkkinä. Pikkutaloon on rakennettu jo muun muassa majaleikit, junarataleikit, rakenteluleikit sekä muovailuvahat ja palapelit.

 Pikkutalon isot lapset ovat siirtyneet yhä useammin kartanoon, jotta kartanon tavat ja lapset tulevat yhä tutummiksi. Leikit ovat olleet isopien lasten kanssa juuri heidän itse räätälöimiään, aikuisen twistillä:


Palomiesleikki:
Hälytys tulee, ja palomiehet pääsevät kiitämään hurjaa vauhtia autoillaan sammuttamaan tulipalon. Kun tilanne on ohi, palomiehet treenaavat asemalla kuin oikeat palomiehet konsanaan: Ryömimistä ja kierimistä savun läpi, nopeaa juoksua, konttaamista matalissa paikoissa…Kunnes taas tulee hälytys!

Prinsessaleikki:
Prinsessat laittautuivat illan juhlia varten. He kävivät kampaajalla ja sovittelivat koruja. Illalla juhlissa vastaanoton jälkeen tarjoiltiin herkullista ruokaa, tanssittiin toivemusiikin tahdissa sekä kerrottiin jännittäviä tarinoita. Myös kilpikonna-prinsessa ja supermies olivat löytäneet tiensä juhliin.

Kotileikki:
Aitoja arjen tilanteita. Kukin saa itselleen juuri sellaisen roolin kun haluaa. Käydään kaupassa, viedään lasta päiväkotiin, nukutaan, kutsutaan vieraita kylään, hoidetaan lemmikkejä ja tehdään ruokaa. Kodin seinille voi taiteilla itse jopa tauluja.

Lisäksi pikkutalolaiset ovat päässeet isojen vilskeläisten kanssa dinosaurusleikkeihin, riehulan maailmaan sekä vesileikkeihin, jossa ulkoa kannettiin oikeaa lunta sisälle! Sekä maalattiin kasvoihin itse tiikerin raitoja ja muita maalauksia.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

 Pikkutalon isot lapset ovat siirtyneet yhä useammin kartanoon, jotta kartanon tavat ja lapset tulevat yhä tutummiksi. Leikit ovat olleet isopien lasten kanssa juuri heidän itse räätälöimiään, aikuisen twistillä:


Palomiesleikki:
Hälytys tulee, ja palomiehet pääsevät kiitämään hurjaa vauhtia autoillaan sammuttamaan tulipalon. Kun tilanne on ohi, palomiehet treenaavat asemalla kuin oikeat palomiehet konsanaan: Ryömimistä ja kierimistä savun läpi, nopeaa juoksua, konttaamista matalissa paikoissa…Kunnes taas tulee hälytys!

Prinsessaleikki:
Prinsessat laittautuivat illan juhlia varten. He kävivät kampaajalla ja sovittelivat koruja. Illalla juhlissa vastaanoton jälkeen tarjoiltiin herkullista ruokaa, tanssittiin toivemusiikin tahdissa sekä kerrottiin jännittäviä tarinoita. Myös kilpikonna-prinsessa ja supermies olivat löytäneet tiensä juhliin.

Kotileikki:
Aitoja arjen tilanteita. Kukin saa itselleen juuri sellaisen roolin kun haluaa. Käydään kaupassa, viedään lasta päiväkotiin, nukutaan, kutsutaan vieraita kylään, hoidetaan lemmikkejä ja tehdään ruokaa. Kodin seinille voi taiteilla itse jopa tauluja.

Lisäksi pikkutalolaiset ovat päässeet isojen vilskeläisten kanssa dinosaurusleikkeihin, riehulan maailmaan sekä vesileikkeihin, jossa ulkoa kannettiin oikeaa lunta sisälle! Sekä maalattiin kasvoihin itse tiikerin raitoja ja muita maalauksia.

7.jpg
8.jpg

Vilskeessä käsittelemme ajankohtaisia aiheita:

Runebergin päivänä tutustuimme kansallisrunoilijaamme. Lauloimme ”Ruuneperi”-laulun, ja suuren suosion vuoksi lauloimme sen kolme kertaa.
Lopuksi kävimme keskustelun:
Aikuinen: ”Kuka oli Runeberg?”
Lapsi: ”Setä.”
Aikuinen: ”Mitä Runeberg-setä teki?”
Lapsi: ”Kirjoitti”
Aikuinen: ”Mitä hän kirjoitti?”
Lapsi: ”Lauluja”
Lapsi: ”Kirjoja ”
Lapsi: ”Runoja”
Aikuinen: ”Mitä Runeberg söi?”
Lapsi: ”Torttuja!”

Saamelaisten päivänä kunnioitettiin saamelaisia tanssimalla joikaamisen tahdissa, opettelemalla saamen kieltä sekä tutkimalla saamelaisten lippua upeassa kirpeässä pakkassäässä.

112-päivänä käytiin aamupiirissä tarinan muodossa läpi, kuinka mummolla oli jäänyt liesi päälle ja vieressä oleva puuropaketti oli syttynyt palamaan. Onneksi naapurit soittivat hätänumeroon ja palomies saapui paikalle sammuttamaan tulipalon.
Improvisoimme myös näytelmän kyseisestä tarinasta ja esitimme sen pienen porukan kanssa Säkkäröille ja Väkkäröille kartanolla. Näytelmä sai suuren menestyksen, ja näytelmän kohokohta oli, kun Palomies Sami-laulu alkoi soimaan ja palomiehet kiisivät paikalle pelastamaan tilanteen.

9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

Liikkareissa on edelleen teemana tasapaino, työntäminen, vetäminen ja temppuradat. Unisef- hiihto toi meille suuren urheilutapahtuman tuntua, kun kaikki Vilskeen lapset pääsivät sekä hiihtämään että kannustamaan pellon laidalle kun kaverit hiihtivät joko pidempää tai lyhyempää pätkää. Hiihtopäivän jälkeen nautimme Kalervon paistamat makkarat välipalaksi.

13.jpg
14.jpg
15.jpg

Tärkeän ihmisen päivänä tunnelma oli lämmin, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Alussa nimittäin lauloimme lauluja, joita olemme alkuvuoden laulaneet,  muun muassa takkalaulun. Takkalaulun lopussa halataan vieruskaveria jotta tulee lämmin. Ja upealla laulullamme saimme kuin saimmekin hiekkalaatikossa olevan nuotion liekit roihuamaan!

”Laita takkaan tuli tuli tuli tuli
Laita takkaan tuli tuli tuli tuli
Laita takkaan tuli tuli tuli tuli
Kun se niin mukavasti lämmittää”

Yhteisen laulupiirin jälkeen lapset pääsivät yhdessä tärkeän ihmisensä kanssa suorittamaan timanttirataa. Jokaisesta tehtävästä ansaittiin timantti itse tehtyyn timanttikoriin. Lopuksi timanttirata huipentui lämpimän mehun ja keksin nautiskeluun.

16.jpg
17.jpg
18.jpg

Helmikuu on sisältänyt myös taiteilua. Opiskelija-Vilma piti pikkuvilskeelle värikylpyä kartanolla. Värikylvyssä oli käytössä kaikki aistit: Näköaisti, hajuaisti, kuuloaisti, makuaisti sekä tuntoaisti. Värikylvyssä nähtiin myös itsensä ylitystä, kun muutaman lapsen kohdalla sottaisuus oli epämiellyttävää. Hetken seurailtuaan lapset kuitenkin lähtivät kaverin innoittamina mukaan taiteilemaan, ja erityisen suosittu taiteiluväline oli jäätelöpuikko, jota dipattiin myös kaakaojauheeseen ja maisteltiin.

19.jpg
20.jpg
21.jpg

Hiihtolomaviikolla isot lapset kävivät kirjastossa. Mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä?

Napata kirjan hyllystä…

22.jpg

Lukea sen…

23.jpg

Ihailla vitriineissä olevia asetelmia… ”Hei, tää on Onnimannin koti!”

24.jpg

Ja syödä eväitä, kunhan muistaa pitää pöydän siistinä. ”Minä pidän pöydän siistinä!”, julisti eräs pieni siisteysvastaava.

25.jpg

Kirjastosta tarttui mukaamme lapsille suunnattuja puutarhakirjoja.

Aika näyttää, millaisia viherpeukaloita meistä kuoriutuukaan…

To be continued…