Hulinoiden tammikuu

Eskareiden vuosi on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Saimme vihiä, että Onnimanni oli jättänyt meille jotakin vihreää lumiseen metsään. Eskareilla ei kauaa nokka tuhissut, kun he löysivät Onnimannin jättämän kirjeen. Onnimanni kertoi lähtevänsä Kiinaan Hennan ja Kalervon kanssa. Hän tarvitsi apua, sillä ei ollut itse hoitamassa metsän eläimiä. Meitä pyydettiin auttamaan metsän eläimiä, tarkkailemaan niiden jälkiä ja tarkastelemaan myös säätä. Mietimme lasten kanssa, miten voisimme ruokkia eläimiä ja mitä ne oikein syövät. Hoksasimme, että linnuille voimme tehdä ruokaa siemenistä ja oraville voimme viedä pähkinöitä.

 Valmistimme linnunsiemenistä linnuille ruokaa porukalla. Jokainen sai laittaa valitsemansa muotoiseen piparkakkumuottiin linnunsiemeniä, joiden päälle kaadettiin sulaa kookosrasvaa.

2.jpg
1.jpg
3.jpg
4.jpg

 Kookosrasva haisi lasten mielestä niin pahalta, että piti hakea pyykkipoika nenään.

5.jpg

Linnun ruoista tuli hienoja!

Kun ruoat valmistuivat metsän asukeille, osa eskareista tutki eläinten jälkiä. Mitä eläimiä on talvella hereillä? Minkä eläimen jälkiä voi nähdä lumella? Ainakin hirvi, kettu, peura, jänis, jotkin linnut ja orava ovat talvisinkin liikkeellä. Jälkiä tutkittiin ja jäljiteltiin mallin mukaan.

6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

Kun ruoat oli tehty ja jälkien tekijät selvitetty, lähdimme koko porukalla metsään etsimään löytyisikö sieltä jälkiä. Metsä oli täynnä jälkiä! Näimme useat peuran jäljet, variksen jälkiä, pieniä hiiren jälkiä, oravan ja jäniksen jälkiä. Lähempänä asutusta näkyi myös koirien ja kissojen jälkiä. Vertasimme jälkiä piirtämiimme jälkiin ja kyllä, ne olivat aivan tunnistettavissa. Pari eskaria koitti jäljentää jälkiä lumeen ja testata menevätkö toiset halpaan. Eskarilaiset ovat kuitenkin hyvin tarkkasilmäisiä ja heitä ei niin vain huiputeta!

10.jpg

Tunnistatko kenelle alla oleva jälki kuuluu?

12.jpg

Lopuksi ripustimme puuhun tekemiämme lintujen ruokia. Lapset kiipesivät tikapuita pitkin ylös ja ripustivat ruokia puuhun roikkumaan.

11.jpg
14.jpg
13.jpg
15.jpg
16.jpg

Esittelimme Onnimannille ja muille Vilskeen lapsille kuvanäytöksen mitä kaikkea olimme metsässä tehneet.

Eskarilaiset ovat ahkerasti harjoitelleet kirjaimia. Kellarin oveen on ilmestynyt paljon kirjaimia, joita eskarit ovat harjoitelleet. Alkuvuoteen on mahtunut O,S,M ja R. Kirjaimista on tehty taidetta luonnon materiaaleilla, muovailuvahalla ja maalilla sekä silkkipaperi-lumi yhdistelmällä. Kirjaimia ja äänteitä on harjoiteltu muun muassa satuhieronnalla, kynätehtävillä, lumeen piirtäen, laivaa lastaamalla, riimittelyillä ja kuvia tutkien. Numeroita on harjoiteltu muun muassa matikkajumpalla metsässä ja numeroiden ja lukumäärien yhdistämistä erilaisin pelein, kuten muistipelein ja noppapelein.

17.jpg
18.jpg
20.jpg
19.jpg
21.jpg
22.jpg

Koska eskarit ovat tulevia koululaisia, on tärkeää tutustua aikaan. Aikaa katsotaan tietysti kellosta. Mitä kellon viisarit tarkoittavat, mitkä ovat niiden tehtävät, milloin on tasatunti ja koska kello näyttää puoli jotakin? Mihin aikaan syödään, koska mennään nukkumaan ja paljon muita asioita kellosta ja ajasta opetti meille Tresa. Jokainen sai koristella oman kellonsa, johon kiinnitettiin myös viisarit. Kellot kiinnitimme seinään niin kuin oikeatkin kellot, jotta jatkossa voisimme harjoitella itse laittamaan viisareiden asentoja oikein esimerkiksi aamulla Vilskeeseen tullessa, ruokailuun tullessa tai välipalalle saapuessa

23.jpg

Koska luistellaan ihan muuten vaan…

Pakkaskelien ansiosta eskarit ovat luistelleet paljon. Uittamon kentällä on esitetty piruetteja, makkaroita, vaakoja, loistavia kaatumisia, hienoja laukauksia ja supernopeita pyrähdyksiä laidasta laitaan. Myös Kupittaan madolla olemme käyneet esittelemässä luistelutaitojamme. Eikä tule unohtaa Pikkutalon pihalla olevaa ikiomaa pientä luistelukenttäämme!

24.jpg

Åde-nalle on herännyt tammikuuhun. Lapset ovat päässeet harjoittelemaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja yhdessä Johannan ja Åde-nallen kanssa. Tammikuun teemana on ollut tunteet. Olemme harjoitelleet muun muassa miltä tuntuu, kun toinen kuuntele, miksi erilaisia tunteita tunnetaan ja millaisissa tilanteissa tuntee tiettyä tunnetta. Johannan johdolla ollaan jopa laulettu erilaisilla tunteilla!

25.jpg

Näissä jonoissa viimeinen aloittaa piirtämisen annetusta kuvasta kaverin selkään ja seuraava piirtää mitä itse on tuntenut ja jonon ensimmäinen piirtää kuvan paperille.

26.jpg

Myös suun terveydenhuolto vieraili eskareiden luona Vilskeessä!