Säkkärä Väkkäröiden syyskuun terveiset

Jos päivittäin on sellainen onnellinen ja ylpeä olo, kun lähtee töistä kotiin, on varmasti oikeassa ammatissa ja työpaikassa! Tiedättekö, nämä huikeat viisi- ja melkein viisivuotiaat yllättävät taidoillaan ja tiedoillaan joka päivä! He haastavat aikuista keskusteluun, he ihmettelevät ja kyselevät. Aikuiset ja lapset opiskelevat maailmaa yhdessä.

 Onnistumisen kokemukset ovat niitä, jotka vahvistavat lapsen itsetuntoa ja saavat aikuiset välillä suorastaan liikuttumaan. Onkin aina tärkeää kehua ja kannustaa lasta! Onpa ollut hienoa saada seurata sivusta rohkeita uimakoululaisia, jotka ovat ylittäneet itsensä ja oppineet uusia taitoja!

1.jpg
2.jpg

Luonto on syksyllä ihmeitä täynnä.

Syksyllä puut varastoivat lehtivihreän ja lehdistä tulee keltaisia. Lehtien punainen väri puolestaan nähdään stressin värinä. Puut valmistautuvat selviämään talvesta. Lopulta lehdet putoavat, jolloin ravinteita ei tarvita niin paljoa, kun maa alkaa jäätyä eikä juuret enää saa maasta ravintoa.

 Nyt on kyllä syksyn väriloisto parhaimmillaan. Metsäretkellä toteutettiin värisuunnistusta joukkueittain, jolloin luonnosta piti löytää samanvärisiä asioita kuin pallot paperilla. Lapset olivat hurjan taitavia suunnistajia! Pihlajanmarjojen ja cocktailtikkujen avulla oli luonnossa innostavaa opetella ja rakentaa muotoja.

3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Syksyn viileys alkaa mennä luihin ja ytimiin. Kaverin halaus lämmittää sekä kehoa että mieltä. Lapset halasivat vilpittömästi toisiaan  siten, että jokainen sai tuntea, miten hyvältä se tuntuu.

Tehtiin myös onnellisuuspiiri, jossa jokainen sai kertoa, mikä tekee onnelliseksi. Voitteko kuvitella, millaisia vastauksia lapsilta tuli!

”Luonto tekee onnelliseksi, metsän tuoksu. Luonnossa on hyvä olla.”

”Se tekee onnelliseksi, että on kaveri lähellä.” ”Silittäminen tekee onnelliseksi.”

 ”Se, kun tekee äidin kanssa ruokaa.”

8.jpg
9.jpg

Myös mökkiprojekti etenee! Kaksi mökkiä on pikkuhiljaa noussut harjakorkeuteen. Oikeat työt innostavat lapsia. Myös koko Vilskeen yhteinen siivouspäivä oli mahtava esimerkki siitä, että lapset tykkäävät tehdä hommia! Rätti viuhui ja patjat saivat kyytiä, kun yhdessä siivottiin paikat kuntoon.

10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg

Sadonkorjuujuhliin valmistauduttiin kuorimalla ja pilkkomalla juureksia. Taitavia apulaisia!

14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg

Vanha tuttu perinnesatu Punahilkasta on kulkenut kaiken muun touhun rinnalla pitkin alkusyksyä. Punahilkasta on nähty aikuisten esittämä draamateatteri, diasatu ja eskareiden musiikkiesitys. Satujen kautta tunteiden käsittely on monesti helpompaa. Tarina eläväksi ja tunteet tutuiksi ja näkyviksi.

18.jpg
19.jpg

Metsäteatterin aihe oli pelkääminen. Opetuksena oli, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Lapset itse kertoivat pelkäävänsä varjoja, pahoja unia, pimeää.

21.jpg

Tunnetaidot ovat elämän tärkeimpiä taitoja.

Hyvät tunnetaidot takaavat sen, että lapsi tulee toimeen sekä itsensä että muiden kanssa. Meidän aikuisten tehtävänä on opettaa lapselle näitä taitoja. Ja siinä samassa itsekin kuulostella omia tunteita.

 Nyt alkaa se pimein ja ehkä kurjin vuodenaika, jolloin tarvitsee tsempata, että jaksaa ja pysyy positiivisena. Onneksi lapset ovat siinä parhaita opettajia meille aikuisille. Eletään hetkessä, hypitään kuralätäköissä, halataan kaveria ja nauretaan vatsat kippurassa!

 Ansu