Pikkutalon talvinen tammikuu 2019

Dokumentoijana Peppi

Pikkutalon vuosi lähti käyntiin iloisissa tunnelmissa. Lapsista huokui jälleennäkemisen riemu, kun he näkivät toisiansa joulutauon jälkeen. Myös uusia lapsia aloitti pikkutalossa. He ovat kotiutuneet Vilskeeseen oikein mukavasti.  Heti ensimmäisellä viikolla pääsimme juhlimaan 2v- synttäreitä!

Synttärilaulun lisäksi olemme opetelleet talvisia lauluja. Laulut kertovat muun muassa lumiukoista, hiihtämisestä, luistelemisesta, mäenlaskusta sekä lumihiutaleista…Myös karkkilaulu on noussut suureen suosioon: ”Moi naminaminannaa, mulle kättä anna, leikitään kun nyt on leikin aika!”
Laulaminen sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen!

q.jpg
w.jpg
e.jpg

Ensimmäisellä viikolla alkoivat retket ja liikkarit. Ensimmäiselle retkelle otimme pulkat allemme ja lähdimme metsään. Lapset olivat ihmeissään, kun kuusen oksalta löytyi kirje, jonka Onnimanni oli jättänyt meille. Kirjeessä Onnimanni antoi tehtävän, jossa hän pyysi lapsia tarkkailemaan mitä luonnossa tapahtuu talvella.
Lapset saivat heti juonesta kiinni: He huomasivat, että lumella näkyi eläimen jalanjälkiä. Dokumentoimme jalanjäljet ottamalla niistä valokuvat, jotta voimme myöhemmin selvittää kenelle jäljet kuuluvat ja kertoa siitä Onnimannille. Tammikuun yhtenä teemana onkin ollut eläinten talvehtiminen, liikkumistavat ja jalanjäljet. Eläinpehmolelut ja jalanjälkien kuvat ovat kulkeneet mukana toiminnassa sekä ulkona että sisällä. ”Yksi yksi kaksi” on tullut tutuksi, ei hätänumeron harjoitteluna vaan jäniksen jalanjäljen muistisääntönä.

a.jpg

Kuusen oksalta löytyi kirje!

s.jpg

Jänis on käynyt jättämässä jälkiä lumeen. Hän oli lopuksi pompannut reppuumme, jonne hän piilotti rusinoita kiitokseksi lauluista, joita lauloimme jänikselle.

z.jpg

Raketti valmiina lähtöön!

0.jpg
9.jpg
00.jpg

Liikunnan uusi vuosisuunnitelma on hurahtanut käyntiin. Tammikuussa harjoittelemme erityisesti tasapainotaitoja, vetämistä ja työntämistä. Liikkarit tapahtuvat pääosin ulkona, jossa lapset ovat vetäneet ja työntäneet kaveria pulkassa, sekä harjoitelleet hiihdon ja luistelun alkeita. Isot ovat käyneet hiihtämässä ladulla vimpuloiden ja hippuloiden kanssa. Talviliikunnan ilo on näkynyt toiminnassa koko tammikuun ajan. Liikkari oli kerran myös kartanon salissa, jossa rakensimme temppuradan. Pienillä oli luonnollisesti hieman helpompia ”temppuja” kuin isoilla, joilla taitotaso on hieman kehittyneempää. Eteinen on saanut Mintun koulutehtävän myötä erilaisia hyppyharjoituskuvia, joiden avulla lapset lapset harjoittelevat tasaponnistushyppyä eteenpäin ja sivulle.

Hienomotoriikkaa on harjoiteltu muun muassa tuputtelemalla, leikkaamalla, maalaamalla, piirtämällä ja värittämällä! Upeat Eläinten jäljet lumessa-taideteokset ovat nähtävillä pikkutalon ruokasalissa. Myös liikennemerkkejä ja -valoja on askarreltu käytävän ”ajoradalle”, jossa poliisi näyttää mikä valo palaa, ja autot ja mopot saavat liikkua niiden mukaisesti.

c.jpg
v.jpg
b.jpg
n.jpg
nn.jpg
bb.jpg
mm.jpg
m.jpg
cc.jpg
vv.jpg
xx.jpg
o.jpg
oo.jpg
ooo.jpg

Jos leikki on lapsen työtä, niin me olemme paiskineet paljon töitä! Sekä ulkona että sisällä. Sekä ikätovereiden kanssa että isompien vilskeläisten kanssa. Eskareiden ja vilinöiden kanssa olemme pitäneet leikkitreffejä: Isot menivät kartanolle leikkimään eskarilaisten kanssa dinosaurusleikkiä, rakentelua sekä kirjan lukemista, riehulassa majanrakennusta. Riehulassa eskarit opettivat riehulan sääntöjä pikkutalolaisille. Dinosaurusleikissä eskarit kertoivat dinosaurusten nimiä ja rakensivat pikkutalon dinosauruksille majan. Pienemmät olivat eskareiden kanssa ulkona talvileikeissä, ja eskarit vetivät pieniä pulkassa koko ulkoilun ajan!

Lumi tuo vaihtelua ulkoleikkeihin, ja toivotaan että helmikuu jatkuu yhtä lumisena kuin tammikuu oli!  😊


11.jpg
22.jpg
33.jpg
44.jpg
55.jpg
66.jpg
77.jpg
qq.jpg

Lumeen oli ilmestynyt timantteja, joita isot lapset piilottivat ja pikkutalolaiset etsivät! Lopuksi laskettiin, kuinka monta timanttia on löytynyt ja minkä värisiä ne ovat

vvv.jpg