Talven olympialaisista kevättä kohti

Dokumentoijana; Wilma

Vimpuloiden kanssa valmistauduimme vuorollamme pitämään näytelmää muille lapsille. Lähdimme liikkeelle ajatuksesta, joka on mietityttänyt lapsia, nimittäin erilaisuus. Pohdimme yhdessä, että olemme kaikki erilaisia ja taitavia eri asioissa. Yksi voi olla taitava luistelija ja toinen taitaa tanssimisen. Lapsilta lähti ajatus, että mitä jos ottaisimme aiheeksi tällä hetkellä ajankohtaisen aiheen; olympialaiset. Päädyimme aiheena haastattelumuotoisiin Olympialaisuutisiin. Kun innokkaat esiintyjät oli valittu ja erilaisia talviolympialaisten lajeja pohdittu yhdessä, pääsi lavastusporukka käärimään hihansa ja ryhtymään tuumasta toimeen.

minsku.jpg
piirustus.jpg

Teimme porukalla Olympialaisuutisten tekstin, eri maiden lippuja, olympiarenkaat ja jopa olympiasoihdun! Jokainen sai itse päättää minkä lipun haluaa tehdä ja katselimme mallia lippujen kuvista. Yhdessä mietimme, miten kirjoitamme Olympialaisuutiset, mitä kirjaimia tarvitaan ja mitkä värit tekstissä edustaisivat olympialaisaihetta.

sali.jpg
pojatjaliput.jpg
gabbe.jpg

Näytelmä suunniteltiin, harjoiteltiin, toteutettiin ja esitettiin siis viidessä päivässä! Paljon kehuja saanut näytelmä oli eskareilta aivan huippu! Juontaja haastatteli eri maista olevia eri lajien edustajia ja haastateltavat kertoivat vahvuuksistaan.

Loppuun juontaja palkitsi haastateltavat upein pokaalein. Eskarilaiset tulivat vielä laulamaan Maamme -laulun esityksen päätteeksi. Tätä laulua kun oli hoilattu jo syksystä lähtien lasten toimesta ja nyt he pääsivät esittämään sen muille.

remu ja anna.jpg

Tästä oli hyvä lähteä aloittelemaan Vilskeen talviolympialaisia.

Koulun aloittaminen alkaa lähestyä eskareita ja Vimpulat ovat ahkerasti harjoitelleet kirjaimia. Vuorossa ovat olleet Ä-, Ö-, P-, ja K-kirjaimet. Ollemme laulaneet vokaalilaulua ja muotoilleet kirjaimia hyppynaruista ja palloista, taiteiltu lumeen kirjaimia sekä tehneet kirjaimia koko Vimpula -porukasta.

Kirjainten ja äänteiden tunnistamista on harjoiteltu myös liikunnan avulla: on muun muassa jumpattu kirjainjumppaa tunnistaen tietty kirjain sanassa, pelattu K-hippaa ja väännytty itse kirjaimiksi.

emma.jpg
piirrä.jpg
salinlattia.jpg

Yksi eskareista keksi miten voi painaa Y-kirjaimia löytämällään kepillä!

piirrälumeen.jpg

Matikkaa on myös harjoiteltu metsässä numeroin ja pienin laskutoimituksin. Matikkaan on lisätty liikuntaa ja taiteilua. On tehty laskutoimituksia muun muassa kavereista sekä noppia heittämällä. Tutustuimme myös mitä tarkoittaa plus ja miinus. Näistä keskusteltuamme ja laskeskeltuamme laskuja, yksi lapsi huomasi, että myös ulkona on miinusasteita, eli siitä on siis vähennetty!

Aatujaanna.jpg

Tässä tehtävässä eskarit saivat maalata pienien laskutoimitustensa tuloksia lumeen.

numerotlumessa.jpg
piirrälumeenväri.jpg

Kaikkien kirjainten ja numeroiden keskellä on tärkeää muistaa pysähtyä ja rauhoittua. Eskarit ovat saaneet rentoutua rauhoittavan satu- ja musiikkimaalauksen muodossa. Tässä harjoiteltiin myös kuuntelutaitoja ja eskarit keskittyivät kerrottuihin satuihin ja maalasivat niihin kuvituksen. Tarinan jälkeen maalausta sai jatkaa rauhallisen musiikin soidessa. Lopuksi jokainen sai kertoa, mitä omassa taideteoksessa oli.

maalaajat.jpg

Myös venyttely on tärkeää pysähtymistä ja rauhoittumista ja sitä voi tehdä rauhallisen musiikin soidessa!

jumppa.jpg
venyy.jpg

Vilskeessä kevään odotuksen ohella saimmekin viettää aikaa erittäin tärkeiden vieraiden kanssa. Vietimme Tärkeän ihmisen päivää, johon jokainen oli saanut kutsua itselleen tärkeän ihmisen viettämään ihanaa päivää kanssaan. Ensin eskarilaiset esittelivät vieraillemme aamupiirissä vähän laulutaitojaan sekä äänteiden tunnistamista aamujumpassa. Tämän jälkeen saimme siirtyä nauttimaan lämmintä mehua ja pikkuleipurien valmistamaa pullaa. Ohjelmaan kuului myös valokuvaus, jossa jokainen lapsi sai kuvauttaa itsensä tärkeän ihmisen kanssa ja lisätä rekvisiitaksi vaikka hassun hatun, korvat, kruunun tai mitä ikinä vain löysi. Isovanhemmat, tädit, sedät, kummit, veljet, ystävät.. eli TÄRKEÄT ihmiset viettivät lasten kanssa ihanan aamun potkien palloa, leikkien poliisia ja roistoa ja näyttäen paikkoja sekä kaikkea muuta mukavaa. Lapset kommentoivat: ”Tää on ihanin päivä!”, ”Tää oli maailman paras päivä ku isovanhemmat ja veljet leikkii täällä meiän kanssa!”.

myrskyjamummi.jpg
violajatärkeä.jpg
anna.jpg

Talvi alkaa kovaa vauhtia kääntymään kohti kevättä ja se ollaan huomattu kaiken mukavan touhuamisen keskellä myös Vimpuloissa. Aurinko lämmittää, lumet sulavat ja äärimmäisen tärkeää on tietää vastaus kysymykseen ”Pitääks iltapäivällä laittaa kurikset?”.

hanskat.jpg

Varma kevään merkki on käsien hikoaminen paksuissa talvikäsineissä ja välillä vilvoitellaan riisumalla päällimmäiset hanskat ja ripustamalla ne luonnon omaan naulakkoon!

Keväisen auringon valaistessa leikkejä, eskarilaiset ovat huomanneet luonnossa olevan paljon sinne kuulumatonta tavaraa. Talven aikana ja kelien muuttuessa näitä esineitä on jäätynyt kiinni kylmään ja jäiseen maahan. Eskarilaiset pohtivat miten näitä jäisiä tavaroita saisi irtoamaan maasta. Ensin niitä kopsuteltiin kepeillä irti, sitten haettiin järeämmät aseet ja kivillä yritettiin särkeä jäätä aarteiden ympäriltä. Lopulta yhdessä pohdittiin, että lämmintä vettä kaatamalla voitaisiin saada luontoon kuulumattomat esineet irti jäästä. Ja niin lähdettiin hakemaan lämmintä vettä selvittääksemme, lähtisivätköhän nämä esineet maasta sen avulla.

sanko.jpg
wilma.jpg

Lämmin vesi oli oiva idea ja sillä saimme sulatettua esineitä pois jään alta. Ja sieltä paljastuikin mitä hienoimpia löytöjä!

viola.jpg

Toisen roska on toisen aarre!

myrsky.jpg

Metsässä, esineiden pelastamisen ohella, eskarilaiset ovat keksineet myös muita projekteja. Tässä ideapajassa rakennettiin vipuvarsi, jolla oli tavoitteena saada vanhasta lahosta puusta palasia. Jokainen vuorollaan istui kepin päälle ja yritettiin saada paloja irtoamaan. Vimpulat päättelivät, että paino ratkaisee! Tarvittiin siis joku aikuinen istumaan kepin päälle, jotta saataisiin tarpeeksi painoa. Loppujen lopuksi tämä päätelmä todistettiin aivan oikeaksi, kun aikuiset vuorotellen osallistuivat tärkeään kokeeseen ja puusta saatiin palasia.

kevät.jpg

Jotta kevään merkkien tarkastelusta voitaisiin tehdä yhteinen projekti, eskarit ideoivat kevätbingon. Näin muutkin voisivat osallistua kevään merkkien bongailuun. Lapset piirsivät kuvat bongattavista kevään merkeistä yhteistyöllä bingoalustaan. Ensin yhdessä mietittiin mitkä merkit viestivät siitä, että kevät alkaa olemaan ovella. Tämän jälkeen muisteltiin ja tutkittiin kuvia, kuten miltä näyttävät leskenlehdet, silmut ja miten voisi kuvata lumen sulamista. Tässä harjoiteltiin myös yhteistyötaitoja, sillä eskarit piirsivät jokaisen kuvan pareittain, jolloin tuli jokaisen parin miettiä myös töiden jakoa. Jokainen pari mietti myös, miten oma kevään merkki kirjoitetaan.

 

Kevääseen kuuluu tietysti myös pääsiäinen. Vimpuloiden kanssa lähdettiin etsimään pajunoksia, joista saataisiin värikkäitä virpomisoksia. Ei pitkää matkaa tarvinnut kävellä, kun pajunkissat jo häämöttivät edessä. Kun jokainen oli saanut valita oman pajunoksansa, pelattiin pääsiäisaiheista kanahippaa. Tämän jälkeen lähdimme Vilskeeseen koristelemaan virpomisoksia!

Elmeri.jpg

Tämä eskarilainen oli ylpeä oppimastaan solmun solmimisesta ja harjoittelikin solmuja ahkerasti erilaisilla värikkäillä nauhoilla. Hän alkoi jo pohtimaan, mitä kaikkea voisikaan solmia!

roope.jpg

Aika monta noitaa hiipii aivan hiljaa… Yksi eskareista sai ihanan idean: ”Voitasko me mennä virpomaan vanhainkotiin?” Aloimmekin tuumasta toimeen ja harjoittelimme pääsiäislauluja ja tiputanssia, jotka esitimme perjantaina virvontavierailullamme palvelutalossa. Virpomisoksia saimmekin tehdä oikein urakalla, jotta niittä riitti palvelutalon asukkaille.

aino.jpg
jesper.jpg

Mukana oli noitia, pupuja, kissoja ja jopa pääsiäisdrakula! Käynnistämme ilahduttiin kovasti ja eskarilaiset todistivat jälleen kerran kuinka hienosti he osaavat esiintyä. ©

Tästä oli hyvä lähteä viikonlopun virvontoihin!

Keskustelimme eskareiden kanssa blogista ja siitä, että käyvätkö he katselemassa blogitekstejä. Yksi eskarilainen sanoi ”Kyllä ne on kivoja ja käydään niitä lukemassa, mutta kuvia vois olla kyllä enemmän”. Toivottavasti kuvia olisi nyt tarpeeksi, jotta pienemmätkin lukijat olisivat tyytyväisiä!