Avoimuutta ja luottamusta

Nyt jo useampi vieras aikuinen on ihmetellyt  meidän Vilskeen lasten avoimuutta ja rohkeutta.

Tällä viikolla meillä  vieraili aluehallintovirastosta tarkastaja, joka kävi toteamassa, että meillä on kaikki kunnossa. Hänen siinä eteisessä minua odotellessa oli lapset tulleet häntä haastattelemaan. Kuka sinä olet? mitä sinä teet? ketä sinä odotat?

Vieras aikuinen oli hämillään lasten iloisesta juttelusta. Onko he aina näin rohkeita?

Ei he aina ole olleet, mutta heistä on kasvanut sellaisia.  Meidän jokaisen ympärillä oleva tunneilmapiiri vaikuttaa siihen millaisiksi tunnemme olomme ja millä tavalla me myös käyttäydymme, millaisiksi muutumme. Tämä tunneilmapiiri saa paljon aikaan. Olemme tarkkoja tunneilmapiiristämme. Vilskeessä ei ole esimerkiksi perinteisiä päiväkotisääntöjä meillä on vain hyviä käytäntöjä mutta meillä on ehdoton kielto ANKEUTTAJILLE. Positiivisuus saa ympärilleen lisää positiivisuutta, mutta valitus ja negatiivisuus lisää huonoa ilmapiiriä.  Meillä kaikki saavat kasvaa oman näköisekseen. Olen sitä mitä olen, hyvällä tavalla.

Tämä alkaa nyt näkyä, kun lapset puhkeavat kukkaan. Hiljaisemmat ja aremmat lapset alkavat löytää oman paikkansa ja tulla kuorestaan. Heistä alkaa näkyä jo pieniä kapinan merkkejä joka kertoo luottamuksesta.

Villimmätversiot ovat tasapainottuneet, he tietävät että tässä talossa on turha remuta, minut hyväksytään tällaisena ja minusta tykätään. Myönteisen  palautteen avulla he ovat oppineet, että positiivisella käytöksellä saan huomiota  ja asiat sujuvat paremmin.

Vilskeessä kaikilla lapsilla on monta omaa aikuista. Pyrimme pois perinteisistä ryhmistä. Kahden kolmen oman aikuisen sijaan lapset saavat monta turvallista ja tuttua aikuista, josta yleensä joku on aina lasten oma suosikki. Tämä opettaa lapsille sen, että aikuisiin voi luottaa ja he ovat kaikki päiväkodissa heitä varten.

Tämä on opettanut myös aikuisille yhteistä kasvatusvastuuta. Meillä Vilskeessä kaikki on kaikkien lapsia. Teemme asioita yhdessä. Ulkoilujen aikana hiihtämässä voi olla isoja ja pieniä, ihan heidän oman mielenkiinnon mukaan. Ryhmättömyys mahdollistaa tämän

Hei me saatiin lunta! Lapsi on terve kun se leikkii, isokin lapsi ;)

Katsokaa nyt näitä likkoja! Mikä iloisuuden määrä!

Vilskeen oma "Anneli" Ja "Onneli" , parivaljakko jonka seurassa ei ole tylsää hetkeä!

Pehmeä kyyti ja riemua

Kimppakeinussa

Pikku Vilskeen muumitanssit

Satuhierontaa ystävälle, näin me pysähdytään ja rauhoitutaan

Vimpulat ja Hulinat tekivät myös retken ekotorille. Retken tarkoitus oli hakea tavaraa joka sopisi duunattuna avaruushuoneeseen, jota kovasti valmistellaan. Mukaan tarttuikin kaukoputki, näppäimiä ja vanhanajan puhelin!

Toiminnalliseen oppimiseen kuuluu kokonaisvaltainen oppiminen joten ekotori vierailu opetti kierrätystä, rahan käyttöä ja ehkä näin aikuisena ei edes tule miettineeksi, että vanha puhelinkin on nykyajan lapsille aivan kummallinen kapistus.