Joulu on taas, joulu on taas..

Pikkutalon kuulumisia...

Dokumentoijana; Ansu

Marraskuun lopussa maa ei ollut vielä saanut lumipeitettä ja ilma oli aika sateinen ja kurja. Onneksi mieli oli silti iloinen!😊

unnamed.jpg

Kun ei kerran lunta satanut, sitä piti itse tehdä! Oli ihanaa päästä repimään sanomalehtiä. Lumienkelitkin onnistuivat hangen keskellä.

unnamed61QBOGBG.jpg
unnamedTSK6S0Y3.jpg

Viimein koitti pikkujoulu ja sai tontuilla luvan kanssa!🎅🏻

eino.jpg

Eskarit olivat viettämässä pikkujoulua kanssamme. Tunnelma oli iloinen ja lämmin. ”Tonttu lähti matkaan valjaissansa kukko...”

pienet.jpg

Pikkutaloon oli ilmestynyt pieni ovi, tontun ovi. Joka päivä sitä piti käydä ihmettelemässä. Välillä postilaatikkoon tuli tärkeää tonttupostia.

ovi.jpg
tonttunkirje.jpg

Me kävimme viemässä korttitervehdykset naapureihin, palvelutaloon ja toimintakeskukseen.

pariskunta.jpg

Joulukiireiden keskellä parasta on kiireetön leikki ystävän kanssa. ❤️

Sitten piparihommiin! Iloiset leipurit tekivät monta pellillistä herkullisia joulupipareita.
 

lennu.jpg
marella.jpg

Tulihan se talvi vihdoin! ”On hanget hohtavat nietosten...” Ja heti piti kaivaa pulkatkin esiin!

IMG-20171213-WA0043.jpg

Eskarilaisten Lucia-kulkue kävi tuomassa iloa ja valoa meille ja päivään kuului tietenkin Lucian-päivän pullat .

pullat.jpg

Myös itse tehdyt joulupiparit maistuivat mitä parhaimmilta!

anniina.jpg

Hetkinen, mitä se tonttu olikaan tuonut? Tuttu tonttu oli koko syksyn tarkkaillut pikkuväen touhuja ja ihaillut miten reippaita ja osaavia he jo ovatkaan! Joka päivä he oppivat uusia asioita. Pitäähän tuollaisille murusille tuoda pienet jouluyllätykset!

lahja.jpg
aukaisiat.jpg

Kun ei ole kiire, voi pysähtyä kuuntelemaan ja katselemaan. Aistimaan ihanaa joulun tunnelmaa.

milo.jpg

Joulunodotukseen kuului myös ihana joulusauna! Onnelliset pikkuihmiset pääsivät löylyttelemään ja suihkuttelemaan.

aapo.jpg
IMG-20171219-WA0000.jpg

Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä päättää tämä syksy. En malta odottaa, mitä kaikkea ihanaa Uusi vuosi tuo tullessaan!

Hippuloiden, väkkäröiden ja säkkäröiden joulukuulumiset

Dokumentoijana; Wilma

Säkkärät, Väkkärät ja Hippulat ovat tutustuneet vuodenaikojen vaihteluun ja miten se näkyy luonnossa sekä sen eläimissä. Ollaan mietitty myös, miten eläimet talvehtivat ja millaisissa pesissä he asuvat sekä mitä eläimet oikein syövät. Joidenkin eläinten turkki muuttuu valkoiseksi, toisten harmaaksi ja jotkut eläimet lentävät etelään ja jotkut taas nukkuvat talven yli. Lapset olivat myös kiinnostuneita hyönteisten talvehtimisesta, joten myös muurahaiset ja kastemadot olivat mukana projektia. 

kuva.jpg
kuva2.jpg

Säkkärät saivat piirtää haluamansa eläimen. Eläimiä sijoitettiin suureen kesä- sekä talvimaisemaan yhdessä pohtien. 

lapsetkuvassa.jpg

Joulun odotus ja talven riemu on ollut huipussaan. Ollaan koristeltu Vilskettä talvimaisemin ja hienoin taideteoksin. 

maalaamassa.jpg

"Tup, tup, tup.." Tuputtelimme syksyisten lehtien päälle lunta. Samalla myös saimme miettiä miten lehdet tippuvat puista ja lumi peittää lehdet maassa. Toivoimme myös, että saisimme pian jo maan pinnalle ihan oikean lumipeitteen. 

Olemme laulaneet paljon pakkaslauluja ja lumilauluja. Yksi lapsi kysyikin: "Miksi meille tulee talvi?" No tämähän haastoi kertomaan pienelle lapselle maapallon pyörimisestä ja auringon kiertämisestä! Mietimme myös pakkasta ja lunta sekä millaisena lumi tulee alas, jos ei olekaan pakkasta. 

tytöt.jpg

Ja kyllähän sitä lunta tuli kuin tulikin! Myös harmaat pilvet väistyivät auringon tieltä ja saimme nauttia ihanista keleistä ja lumileikeistä.

”Tässä on mun jälkiä ja tossa koiran jälkiä!” , tutkimme yhdessä maassa olevia jälkiä.

ihanuus.jpg

"Tänään paistaa aurinko!" Yksi pienokainen ihaili ikkunasta päiväunien jälkeen.

Lumen muuttaessa muotoaan loskaiseksi, on tämä lisännyt pohdintoja: Miksi pitää laittaa kurahousut? Miksi tänään lumi on märkää? Mistä se johtuu?

Olemme rentoutuneet ja rauhoittuneet ihanien jouluisten satuhierontojen avulla. Satuhierontaa on tehty sekä pareittain että letkassa. Joulusadut ovat olleet myös suuressa suosiossa ja joitakin satuja on luettu moneen kertaan lasten pyynnöstä.

paini.jpg

Tässä kuvassa tonttupainia, tarkoituksena saada kaveri kumoon!

miki.jpg

Jouluun on myös valmistauduttu leipomalla mitäs muutakaan, kuin pipareita!

Vilinöiden joulupuuhat

Dokumentoijana; Sara

Kuten koko kartanon väki, olemme seuranneet tonttujen muuttoa Vilskeeseen. Ensimmäisen oven ilmestymisen jälkeen Vilinätkin laittoivat omat tonttulakkinsa päähän. Yhtenä aamuna aloitimme yhteisen tonttukyläleikin satusalissamme, ja se laajeni pian. Meillä oli äiti- ja isätontut, lääkäritonttuja, kauppatonttuja ja korjaajatonttuja. Yksi tontuista oli sairaana, joten hänelle tehtiin peti ”uunin päälle”. Muut tontut hoitivat kipeää tonttua, toivat hedelmiä, vitamiineja ja kuumaa glögiä lämmikkeeksi. Yksi tontuista rakensi veneen, jonka kyytiin laitettiin pystyyn apteekki ja liikkuva sairaala. Lääkäritonttu kävi hoitamassa flunssaisia tonttuja, jotta nämä paranisivat jouluksi. Korjaajatontut korjasivat tuoleja ja jopa Joulupukin puhelimen. Se olikin haastava tehtävä, mutta puhelin tuli kuntoon. Joulupukin kuuma linja on siis tänä jouluna paremmassa kunnossa kuin koskaan!

IMG_20171219_195004.jpg

Piparitontun muutettua Vilskeeseen Vilinät ovat leiponeet useaan otteeseen pipareita. Niitä tehtiinkin monta pellillistä. Eräät keksivätkin nokkelasti, että isoon pipariin voi tehdä pienemmällä muotilla reiän. Tai sitten voidaan yhdistää kaksi piparia laittamalla ne pellille vierekkäin.Yksi Vilinöistä tiesikin kertoa muille, ettei raakaa taikinaa kannata syödä paljoa: ”koska siinä on kananmunaa ja voi tulla maha kipeäksi!”

IMG_20171211_101154.jpg
IMG_20171214_094516.jpg

Kartanon yläkertaan muuttanut Lahjatonttu pyysi kaikkia lapsia ja aikuisia antamaan aineettomia lahjoja: eli antamaan toisille hyvän mielen, ostamatta mitään tavaraa. Tonttutytöt järjestivät yhteisen tonttudiscon, jossa isommat tanssittivat pienempiä. Pojat innostuivat ja auttoivat laittamaan pedit valmiiksi lepohetkeä varten. Miten ihania ja tomeria he ovatkaan!

IMG_20171208_132005.jpg

Saunatonttu kutsui meidät saunomaan, ja nautimme todenteolla vesileikeistä ja löylyistä. Eräs Vilinä kommentoi saunahetkeä: "Oli kivaa.. Mutta meillä ei kyllä ollut hiutaa.." Hiutalla siis tarkoitti vihtaa! 

Jouluna masu täyttyy (tai ainakin maistamme :)) jouluruokaa. Se olikin monelle elämys!

IMG-20171220-WA0012.jpg

Yhden poikaporukan kanssa laskimme, montako yötä jouluun on. Astuimme yhtä monta rapun askelmaa kartanon portaissa. Nyt kun joulu on vielä lähempänä, ei enää astuta kuin muutama askel..

Eskareiden joulukuulumisia

Dokumentoijana; Peppi

Eskareiden joulunaika on kulunut leppoisasti yhdessä ystävien kanssa leikkien, liikkuen ja laulaen. Yhdessäolo kuvastaakin eskareiden ja koko Vilskeen joulun aikaa parhaiten. Seuraavaksi hetkiä eskareiden loppuvuodesta 2017: 

Eskarit pääsivät kurkistamaan jälleen koulumaailmaan vieraillessaan Ilpoisten koululla. Vierailu tapahtui mukavaan aikaan, sillä alaluokkien koulutorilla oli juuri tuona päivänä joulunavajaiset. Eskarit pääsivät satuilemaan jouluisista kuvista ja koululaiset kirjoittivat wordilla sadut puhtaaksi. Lopuksi sadut kuvitettiin ja voi, miten mielikuvituksellisia ja jännittäviä niistä tulikaan! Vierailun aikana eskareiden tunteet vuorottelivat jännityksestä innostukseen ja ihmetyksestä riemuun.

Jesper.jpg
Jamil.jpg

Lintutorneilla kävimme laulaa lurauttamassa joululauluja kulkusten kera. Eväiden syönnin aikana myös tonttu kävi kurkkimassa, mitä eväitä lapset olivat pakanneet mukaansa...Lapset ottivat ilon irti retkestä ja vaatteet olivatkin sen jälkeen kurasta kankeat. Hauska ohjelmanumero saatiin myös siitä kun vaatteet pestiin kastelukannuilla ja suihkuilla ennen kun ne laitettiin kuivumaan.

Tonttu.jpg
Kurat.jpg

Itsenäisyyspäivän aikoihin harjoittelimme Suomen lipun piirtämistä samalla kun lapset kertoivat ajatuksiaan Suomesta. Piirroksista saimme hienot koristeet upeaan itsenäisyyspäivänjuhlaamme. 

Siis se kuuluisa itsenäisyyspäivä, jolloin Suomi täytti 100 vuotta!

Itsenäisyys.jpg

Askartelut jatkuivat seuraavalla viikolla, kun tontut avasivat Vilskeeseen korttipajan. Innokkaana eskaritontut alkoivat ideoimaan kortteja, jotka he lähettäisivät heille tärkeälle ihmiselle. 

Päivä, jolloin lähdimme kortteja postittamaan oli kaunis: Lunta tuiskutti taivaan täydeltä ja maa oli valkoinen. Täydellinen sää joulukortin lähettämiseen! Postilaatikolla oli arvokas hetki, kun lapsi sai itse postittaa korttinsa joululaulun soidessa taustalla.

"Meneekö tämä oikeasti toiselle puolelle maailmaa? Meneekö se lentokoneella?" kysyi eräs lapsista, jonka kortti lähti Australiaan asti :)

kortit.jpg
iitu.jpg

Lucianpäivänä ihana Lucia-neito kulkueineen kiersi Vilskeessä esiintymässä ja jakamassa Lucianpullia. Kulkue kävi vierailemassa myös pikkutalossa sekä naapurissa vanhuksille, jotka ilahtuivat kovin saadessaan Lucian ystävineen laulamaan heille.

(Tästä saimmekin idean, että menemme koko eskariporukalla laulamaan joululauluja vanhainkotiin ennen joulua, vanhukset kun siitä niin ilahtuvat! Ei aina tarvitse antaa konkreettista lahjaa vaan pelkkä laulu voi ilahduttaa.)

luciat.jpg

Viime viikolla lähdimme bussin kanssa keskustaan katsomaan Turun joulutunnelmaa. Lapset ihastelivat upeita jouluvaloja, kuten myös jouluisia näyteikkunoita. Päällimmäisenä meille jäi kuitenkin mieleen Raunistulan nukkekotiyhdistyksen luoma jouluikkuna, jossa huopahiiret seikkailivat eri saduissa. Siinä meillä olikin hauskaa tekemistä kun laskimme, kuinka monta satua tunnistimme ikkunasta. Lopuksi meille tarjottiin vielä piparit ja mehut.

ikkunat.jpg
IMG_20171214_095913.jpg

Myös kauppahallissa oli tunnelmaa...

kauppahalli.jpg

Kalatiskin myyjä heitti kinkkisen kysymyksen: "Tietääkös joku, mikä kala tämä on?" Ja heti perään vastaa muuan kalamies eskariporukasta "No tottakai! Sehän on ahven!" Lisäksi saimme maistella viikunoita. Muutaman suusta kuului maistelun jälkeen: "Saaks lisää?" Mutta jätimme kohteliaasti  viikunoita myös muille asiakkaille.Eskareiden touhuista riittäisi juttua vaikka kuinka paljon, mutta tiivistän loput muutamaan jouluiseen kuvaan:

aatu.jpg

Piparinleivontaa kieli keskellä suuta.

kenttä.jpg

Jättiläismäinen U-kirjain!

viola.jpg

Tonttu ja torni "Tää on korkeempi ku aikuinen!!"

minsku.jpg

Lumienkeli koskemattomaan lumeen (Vilskeen pihalta on vaikea löytää kohta josta joku ei olisi jo kipittänyt)

anna.jpg

"Hei tää lumilyhty on tontun koti! Kun se tulee kotiin se sytyttää tuikun ni siitä tietää et se on kotona."

Nyt on aika levätä ja rauhoittua joulun viettoon. Ensi vuonna eskarit ovat taas valmiina vastaanottamaan uusia oppeja ja ihmettelyn- ja tutkimisen aiheita!

Hulinoiden jouluiset kuulumiset

Dokumentoijana; Wilhelmiina

Joulukuun ajan olemme pyrkineet hieman rauhoittumaan ja rentoutumaan. Joulua kohti mentäessä, olemme ahkerasti laskeneet päivä jouluun. Olemme etsineet jokaisen joulumieltä ja joulurauhaa. Olemme pyrkineet tekemään hyviä tekoja kavereita kohtaan, sekä pohtineet joulun merkitystä. Perinteiset joululaulut raikaavat aamupiireissämme ja kulkuset kajahtelevat. Mikäs sen parempi paikka etsiä joulumieltä ja joulurauhaa, kuin metsä!

hanki.png

Läpi joulukuun on Vilskeen kartanoon ilmestynyt pienen pieniä jouluisia tontunovia. Tonttuovia ovat lapset etsineet ja löytäneet niin yksin, kuin yhdessäkin. Viikoittain Vilskeeseen muuttaneen uuden tontun myötä on aina tullut jouluinen tehtävä. Ensimmäisenä Vilskeeseen oli muuttanut postitonttu. Hän toi meille tehtäväksi askarrella joulukortteja ja lähettää niitä meidän läheisille, ystäville ja sukulaisille. Oi kuinka mukavaa olikaan askarrella joulukortteja ja pohdiskelle, kenelle kortin haluaa antaa tai lähettää. Niin naapurit, kuin mummit ja kummitkin tuli huomioiduiksi lasten korteissa.

Toisella joulukuun viikolla päiväkotiimme muutti taas uusi tonttu, piparitonttu. Hänen toiveestaan ryhdyimme ahkerasti leipomaan pipareita, niin isoja kuin pienen pieniäkin pipareita. Hulinat nauttivat leipomisesta, itselle mieluisten piparimuottien valitsemisesta, taikinan kaulimisesta, sekä ennen kaikkea raa`an taikinan maistelusta. “Taikinasta voi tulla vatsa kipeäksi, siksi sitä ei saa syödä paljoa”.  Lapset jakoivat tietouttaan toisilleen.  Toki valmiit piparit lämmittivät lasten mieltä ja masuja. Jouluun on enää 12 yötä!

pöytä.jpg

 

Joulukuun kolmannella viikolla lahjatonttu muutti Kartanoon. Hän toikin kirjeensä mukana meille paljon pohdittavaa. Millaisilla teoilla saisimme eläimet ja ihmiset onnelliseksi ja iloiseksi? Mitä hyvää me voisimme tehdä toisten puolesta, millaisen aineettoman lahjan voisimme antaa ja kenelle sen antaisimme? Lasten kanssa keskusteltuamme päädyimme siihen, että jokainen vie edes yhden siemenen metsään eläimille.

IMG-20171220-WA0008.jpg

Viimeinen tontunovi ja viisi yötä jouluun! Saunatonttu toivotti meidät kaikki tervetulleeksi saunomaan! Kartanon sauna lämpeni aamusta asti ja pikkuväki pääsi ensimmäisenä saunomaan. Ihana uutinen Hulinoille, nimittäin saunatonttu oli varannut hulinoille avantosaunan, jonne pääsemme huomenna toden teolla nauttimaan! Sauna pillimehut ja jäätelö kuuluvat tietysti asiaan. Oi kuinka tämä joulu on jännittävää aikaa! Naurua, punaisia poskia ja joulumieltä luvassa.

IMG_20171220_162558.jpg
IMG-20171220-WA0035.jpg

Ihanien viikoittaisten tonttuovien lisäksi, olemme ehtineet rauhallisesta joulunajasta huolimatta puuhastelemaan lasten toiveiden mukaan vaikka ja mitä.

Olemme käyneet vähintään kerran viikossa metsässä, mikä sen parempi paikka lapselle leikkiä. Hulinoiden oma tukikohta Railo on tarjonnut lapsille majanrakennusta, liukurilla laskua, kiipeilyä, lumimajoja, sekä paljon muuta.

hankilapset.png

Joulu on rauhan ja rakkauden aikaa, mutta minkä takia sitä joulua juhlitaan?

-          ”että saisimme lahjoja”

-          ” koska se on kivaa”

Näiden vastausten jälkeen hulinat lähtivät katsomaan jouluevankeliumia. Jouluevankeliumin jälkeen lapset kertoivat, että joulu on Jeesuksen syntymäpäivä ja sitä vietetään jouluaattona 24.12. Ja kyllä, lahjojen antaminen kuuluu jouluun.

Lasten toiveesta jouluumme mahtui myös pizzaperjantai. Leivoimme itse pizzataikinan ja pilkoimme täytteet, sekä täytimme pizzat, nam kuinka hyvän välipalan loihdimmekaan! Ja mikäs sen parempaa kuin pizzaperjantai!

p.png

Olemme päässeet katsomaan myös Lucian päivän kunniaksi eskarityttöjen Lucia kulkuetta, sekä maistamaan Lucia pullaa. Hulinatytöt ilmoittivatkin jo, että ensi vuonna he ovat Lucia kulkueessa!  

IMG_20171213_182334.jpg

Lähdimme hulinoiden kanssa bussilla kaupunkiretkelle, katsomaan keskustaan joulusiltaa, sekä herkuttelemaan Halliin. Söimme pullaa, pipareita, sekä joimme glögiä. Turun keskusta tarjosi meille kauniin joulusillan, sekä Hallin herkkujen lisäksi, myös kauniita jouluisia näyteikkunoita, sekä joulutorin. Keskustassa riitti ihmettelemistä. Onnistuneen retken päätteeksi pieni lepohetki tonttu Toljanterin kanssa maistui jokaiselle. Huh, kuinka tämä joulu onkin raskasta.

kaupungilla.png

Eilen pääsimme nauttimaan lukiolaisten tarjoamasta satuhetkestä. Ihanat lukion kirjakerholaiset saapuivat luoksemme hemmottelemaan hulinoita. Erilaisia satuja ja jokaiselle sadulle oma lukijansa. Oi kuinka ihanaa satujen kuuntelu aikuisen sylissä ja kaverin vieressä onkaan! Ja miten tärkeä taitoa on osata kuunnella, keskittyä ja rauhoittua hetkeksi.

Torstaina on enää 3 yötä jouluun! Viimeisenä, muttei vähäisimpänä joulukuun ohjelmistossa meillä on seurakunnan vierailu. Katsotaan, mitä ihanaa tämä pitää sisällään!

Ihanaa joulunaikaa kaikille, nauttikaa joulusta, niin mekin Vilskeessä tehdään!