Lapsilähtöisyys voi johtaa mihin vaan..

Lapsilähtöisyys on muotisana varhaiskasvatuksessa. Mitä se on? Miten sen kukin ymmärtää?

Olen pohtinut lapsilähtöisyyttä paljon. Voiko olla lapsilähtöinen, jos toimintasuunnitelma on jo syksyllä tehty koko vuodeksi edes tuntematta kunnolla lapsia? Onko lapsilähtöisyys sitä, että lapset saavat päättää vuodessa yhden päivän sisällön ja ruuan?

Me Vilskeessä emme halua olla lapsilähtöisiä vain siksi, että se on muotia tai, että niin kuuluu olla. Haluamme olla lapsilähtöisiä siksi, että uskomme sen opettavan lapsia paremmin ja enemmän, että se on lapsille ominaisin tapa oppia.

Mutta mitä lapsilähtöisyys tarkoittaa meillä?

Ensinnäkin et voi olla lapsilähtöinen, jos et ole oikeasti läsnä lapsille. Jos et osaa asettua lapsen asemaan ja kuunnella lasta.

Hulinat oli pitäneet aamukokouksen jossa oli yhdessä mietitty, mitä me Vilskeessä haluamme tehdä ja miksi. Huikea idea talo täynnä mahtavia ideoita.

Ja näitä ihania ideoitahan on toteutettu ja toteutetaan pitkän aikaa. Ajatella jos me aikuiset ei koskaan kysyttäisi mitä te lapset oikeasti haluatte tehdä?

Mitä tämä vaatii meiltä henkilökunnalta?

1. Se vaatii vahvaa ammattitaitoa, miten voit ympätä kaikki tärkeät opetettavat asiat lasten ideoiden sisään.

2. Se vaatii kykyä heittäytyä ja elää lasten kanssa. Halua toteuttaa ideoita, elää hetkessä lasten mukana. Jos lapset ehdottaa, että haluaisivat nukkua ulkona, niin mennään ulos. Opetellaan siellä pysähtymään ja lepäämään, kuuntelemaan luontoa, ihmettelemään säätä…

Mitä lapsilähtöisyys vaatii teiltä vanhemmilta? Valmiutta heittäytyä Vilskeen lasten ideoiden mahdollistajaksi yhdessä henkilökunnan kanssa. Retkieväiden pakkaamista, makuupussien kuljettamista. (ja heti kaikille tiedoksi, ei stressiä, aina löytyy vara eväitä ja makuupusseja :) !)

Lapsilähtöisyys on myös arjessa elämistä lapsen tasolla. Ihan tavallinen ulkoilu, piha täynnä kirmailevia lapsia ja aikuisia heidän liikuttajina, leikittäjinä.

Pikkumies vain 2 v. Huomaa rikki menneen kaivurin.

-Rikki, rikki?  Silmät suurina katselee metallista härveliä.

Käydään yhdessä etsimässä työkalut ja osat. Pian on ympärillä paljon korjaajia. On muttereita, pultteja ja prikkoja. Yhdessä korjataan, tehdään ja ihmetellään. Opetellaan asioita lasketaan ja jutellaan. Ollaan läsnä hetkessä. Päivän suuri teko pienille ihmisille.

Kun kalenterit ei ole tehty liian täyteen toimintasuunnitelmia voidaan tehdä niitä asioita joita lapset toivoo ja haluaa. Jakautua pieniin porukoihin, lähteä rantaan heittelemään kiviä. Etsiä nukenvaunut ja rakentaa porukalla kivan kotileikin. Opetella siinä elämän suuria asioita.

Kukapa meistä aikuisista osaisi arvailla, että joulunviettäminen voi olla näin kivaa syyskuussa?Vilskeeseen tehtiin joulu, kun siltä tuntui, tehtiin pipareita ja..

Meillä laitettiin toimintasuunnitelma uusiksi, kokeilemme mihin kaikkeen meidän luovuus ja ammattitaito yltää.

Meillä tehdään lasten näköistä työtä, ei vaan suoriteta elämää vaan eletään sitä!

VHS- pedagogiikka, kierrätys kunniaan ja luovuus kukkimaan!

Joka viikkoisilla metsäretkillä on aina aikaa lapsilta lähteville ihmetellyille

Ne ihmettelyt voi päätyä mihin vain.. :)

Kodin rakennukseen tai ..

Toukkataiteeseen :)

Pikku Vilskeessä mennään pieneten ehdoilla ja tahdolla. Ihaninta siellä on kuitenkin se, että vaikka talossa vallitsee hitaampi ja rauhallisempi rytmi siellä eletään, tunnetaan ja koetaan. Myös pienet ihmiset pääsevät retkille ja kentälle.

ja aina löytyy syli ja silittäjä!