Tornikammarin mietteitä

Istun tornikammarimme ikkunalla. Seuraan kuinka lapset touhuavat pihalla henkilökuntamme kanssa. Yksi porukka lähtee juuri portista testaamaan itse tehtyjä jousipyssyjä. Isoja ja pieniä, pipot vinossa, virne naamalla. Pari poikaa kertoi metsäretkellä, että heillä on unelma jousipyssystä, siitä se taas lähti. Nyt mukana on isoja ja pieniä toteuttamassa unelmaa.

Näin sen pitää olla.

Osa porukasta vetää rallia rekkojen kanssa. Muutama on piiloutunut puskaan, siellä on ehkä kotileikki.

Parilla kaverilla on ulkoilmatoimisto.

Ei minun paikkani täällä kauniissa tornikammarissa ole, minun kuuluisi olla tuolla sinne minun sydämeni halajaa mukaan nauramaan ja juoksemaan.

Työstän kuitenkin koulutusmateriaalia henkilökunnallemme aiheena lasten liikunta ja sherborne- menetelmä. Viikonloppuna koko väkemme miettii yhdessä, lasten kohtaamista, näkemistä, koskettamista, ja liikuttamista. Todella tärkeitä asioita. Meidän arvoista tärkeimpiä.

Olemme puhuneet paljon lasten liikunnasta. Meillä liikutaan, mutta saako lasten liikunta sen näkyvyysarvon jonka se ansaitsee?

Liikunta on yksi perustarpeistamme, ravinnon ja levon lisäksi. Syyskuussa julkaistiin uusi varhaisvuosien fyysisen aktivisuuden suositukset.

http://opetusministerio.mailpv.net/archive/file/bc81848357d67abb8f462c6769b3f72c/okm21.pdf

Tämä linkki aukaisee suosituksia paremmin..

http://www.sport.fi/uutiset/uutinen/iloa-leikkia-ja-yhdessa-tekemista-vahintaan-kolme-tuntia-paivassa

3h liikuntaa joka päivä, tunti fyysisesti vauhdikasta aktiivisuutta ja 2 tuntia kevyempää liikuntaa. Suositusten tarkoitus on nostaa lasten liikunnan määrää ja saada myös perheet aktivoitua liikkumiseen. Luoda perheille ja ennen kaikkea lapsille liikunnallinen elämäntapa. Tämä on myös Vilskeen missio.

Nyt on vietetty kaksi viikkoa Valon vauhtivarvas viikkoja. Olimme mukana tekemässä kampanjan materiaaleja

http://www.sport.fi/system/resources/W1siZiIsIjIwMTYvMDkvMDcvMTRfMjRfMzhfMzk5X1ZhcnBhYXRfdmF1aHRpaW5fMjAxNl9KYXJqZXN0YWphbl9vcGFzX0ZJTkFMLnBkZiJdXQ/Varpaat_vauhtiin_2016_Jarjestajan_opas_FINAL.pdf

Nyt toteutimme viikkoa yhteisten olympialaisten hengessä. Erityisen iloisia olemme siitä, että olympialaiset on tehty yhdessä koko vilskeenväen voimalla, kaikki liikkuu tavallaan, isot ja kaikkien pienimmätkin!

On ollut mukava vastata teille perheille, kun olette kyselleet, että mikäs laji se tänään onkaan vuorossa. Lasten ilo ja into on selvästi tarttunut myös teihin.

Liikunnallinen elämäntapa ja liikunnan ilo luo pohjaa terveelle elämälle. Siksi se on meillä niin suuressa arvossa.

Vilskeessä henkilökuntaamme koulutetaan lasten liikuntaan. Mahdollistamme kaikille yli kolmivuotiaille maksuttoman liikuntaleikkikoulun. Maksullisesti meillä on mahdollisuus harrastaa lasten tanssia ihanan Kaisa Koulun kanssa samoin, kun Anu Hoskin pitää englannin kielikylpyryhmiä.

Viime viikkoina myös  me aikuiset olemme pohtineet omaa suhdettamme luontoon. Teimme melkoisen ”paperijumpan” juuri kaupungille, sillä meilläkin on unelma. Se unelma on viedä koko esiopetus luotoon. Tehdä metsäeskari, jossa nämä kullanmuruset saisivat imeä itseensä luonnon eheyttävää energiaa joka päivä. Oppia kaiken tarpeellisen toiminnallisesti luontoa hyödyntäen.

Emme epäile hetkeään, etteikö se ole se, mitä meidän nykylapset tarvitsevat, vai voiteko väittää muuta kuvia katsellessanne?

Vilskeen isomman väen kanssa kävimme testaamassa Vaarniemen. ”elämäni paras retki” kommentoi eräs nuori herra. Mikä ihana päivä! Miten mielettömän reippaat lapset!

Vilskeestä Vaarniemen huipulle on 2,9 km ja me teimme sen, kävelimme sinne ja takaisin. Joku lapsista kysyi, että mikä olympia laji on tänään vuorossa, nauroimme ja sanoimme, että maraton kävely, muttei se lapsista tuntunut maratonilta. Se oli kivaa, rauhassa, ihailen, ihmetellen, maisemia tutkien. Näimme joutsenia, lampaita, lehmiä jopa käärmeen.

Moni oli ensimmäistä kertaa pitkospuilla

lintutornissa

elävä tuli ja makkaranpaisto tikulla oli monelle myös ihan uusi kokemus.

Voisiko tänne jäädä? Olla aina täällä, täällä on niin hyvä olla!

Leikit, touhut, omat eväät ja metsäjooga.

Vimpulat ovat jooganneet nyt joka aamu. Astangasta tuttu aurinkotervehdys menee jo hyvin. Pääsin metsässä ensimmäistä kertaa heidän mukaan. Kyyneleet silmissä seurasin lapsia. Mitä heille tapahtuu joogatessa? Kuinka he löytävät itsensä, rauhan.

Paras pysähtymiskeino ikinä!

Ja mitä joogasali yrittäjiin tulee, otamme pian provikkaa sillä moni vanhempikin on innostunut joogamaan lapsiensa myötä. :)