Unelmien liikuntapäivä ja sirkustelua

Olen seurannut mielenkiinnolla keskustelua lasten liikunnasta ja liikkumisesta.

Viime viikolla julkistettiin uudet varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset, jossa päivittäisen liikunnan määrää kohotettiin kahdesta tunnista kolmeen tuntiin.

http://yle.fi/uutiset/pikkulapsille_kahden_tunnin_sijasta_vahintaan_kolme_tuntia_liikuntaa_paivassa__uudet_suositukset_valmisteilla/8851963

Me Vilskeessä puhumme paljon liikunnan merkityksestä, liikunta on meille yhtä tärkeää, kun ravinto ja nukkuminen. Liikkuminen on meille jokapäiväistä ja se näkyy arjessamme.

” Myös yli kahden tunnin istumista yhtä soittoa pitäisi välttää. Pitkä paikallaanolo ei ole lapselle ominaista.

– Me aikuiset osaamme opettaa lapset tehokkaasti istumaan. Istuminenhan ei ole lapsen tapa oppia. Lapsi toimii koko kehollaan, jolloin lapsella on kaikki aistit mukana ja koko keho oppimassa uusia asioita, tutkija Arja Sääkslahti sanoo. ”

Vilskeessä liikunta ja liikkuminen on otettu huomioon niin, ettei meillä ole kiinteitä kalusteita, kuin tutkimushuoneessa, ateljeessa ja ruokalassa. Kaikkialla muualla on tilaa touhuta ja liikkua. Panostamme liikkumisen määrään ja laatuun. Koulutamme henkilökuntaamme ja sallimme lasten liikkua!

Liikkuminen on meillä suuressa roolissa, se on osana kaikkea. Liikkumisen avulla opimme elämään. Liikkuminen on lapsille ominainen tapa toimia. Liikunnan avulla opimme kaikkea.

Erityistä iloa uusissa suosituksissa minulle tuottaa myös se, että siinä on huomioitu myös pysähtymisen ja levon merkitys. Ilma pysähtymistä ei liike voi jatkua. Yhtä tärkeää kun se että lapset liikkuvat, on myös osata pysähtyä ja kuunnella itseään.

Surullisena luin professori Anu-Katariina Pesosen ajatuksia liikunnasta. Miksi joku haluaa asettaa liikunnan ja vuorovaikutustaidot vastakkain?

http://yle.fi/uutiset/kasvokkain_professori_neuvoo_perheita_valilla_vain_olemaan__aina_ei_tarvitse_liikkua_ja_menna/8865916

Minusta tämä keskustelu on ihan turhaa. Mikä vahvistaa paremmin sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja kun liikunta?

Haluan esitellä teille kaikille siivun meidän päiväkotimme, Vilskeen arkea.

Vihdoin ja viimein, kun saimme kevään Turkuun, saimme myös tehtyä Vilskeen yläpihalle pyöräilypihan.

Hankimme Vilskeeseen pyöriä, potkupyöriä ja takseja.

Mikä ihana vilinä ja vilske meillä nyt käykään? Tämä riemu ja vauhti! Emme ihan itsekkään osanneet ajatella kuinka paljon lisää liikettä pyöräilypiha saa aikaan.

Tiistaina 10.5. vietimme unelmien liikuntapäivää. Lapset saivat olla mukana suunnittelemassa millainen on unelmien liikuntapäivä: Se on päivä, joka on täynnä elämyksiä ja seikkailuja.

Meidän puitteemme tarjoavat upeat ja monipuoliset mahdollisuudet toiminnalle. Luonnon tarkkailua, retki syvälle metsään tekemään tutkimusmatkailijan tutkimuksia.

Hikiliikuntaa lasten liikuntaradalta.

Ruokailu merenrannalla omista pienistä repuista kaivetuista astioista..

Ja aurinkorasvaa pitää laittaa jos kovin on kuuma. :)

Sitten kaivelimme makuupussit ja kömmimme puolijoukkuetelttaan. Kuumahan siellä oli kuin saunassa, mutta kuinka monelle lapselle se oli ihan ensimmäinen kerta, kun sai kaivaa oman makuupussin esille ja kömpiä sinne.

Siinä oli koiranulkoiluttajilla ihmettelemistä.. ;)

Tällä viikolla polkaisimme käyntiin myös sirkusteeman. "Vilskeen Villit" esittivät lapsille Sirkus Wilskelandian!

Tämä nyt selvennykseksi teille vanhemmille jotka ette millään usko, mitä lapsenne teille kotona kertoilevatkaan, kyllä, Vilskeessä on oikeasti ollut leijona, Seepra ja käärmeitä. Kale on toden totta katkaissut Hennat narulla ja kyllä ne Vilskeen aikuiset on kaikki ihan höpöjä!

Ja mikä pahinta, me olemme vielä siitä ylpeitä :)

Tässä siis "Vilskeen Villit" ja Wilskelandia, käy kai myös henkilökuntaesittelystä!

Sirkus Tirehtööri alias Pelle Ansu

Hurja leijona Minttu ja hänen kesyttäjänsä Jassu

Trapetsitaiteilijat Ata ja Henna

Hulahulanainen Niina

Lännen nopein Tanja ja hänen Salama Seebra Mammu

Käärmeenlumoaja Hanna ja hänen taikakäärme Reetta

Maailman vahvin nainen Tiia

Taikuri Kalle ja sitten vielä se paljon lapsia pohdituttanut temppu jossa taikuri katkaisee narulla Hennan...

Odottakaas vaan mitä kevät juhlat mahtavatkaan pitää sisällään.. ;)