Vain leikkiäkö?

Olin tällä viikolla seuraamassa toiminnallisen oppimisen koulutusta. Olin siellä Liikun (Lounais-Suomen liikunnan ja urheilun) kouluttajan roolissa.  Koulutuksessa keskityttiin siihen miten liikuntaa voidaan käyttää hyväksi toiminnallisessa oppimisessa. Koulutuksessa nousi koulutettavilta äärettömän hyviä kysymyksiä:

Mitä on toiminnallinen oppiminen? Onko se vain liikunnan avulla oppimista?

Vilske on tehty toiminnalliseksi päiväkodiksi. Meidän perusajatus perustuu juuri toiminnalliseen oppimiseen. Olemme kasvaneet toiminnallisuuteen ja valitsemme ympärillemme toiminnallisen henkilökunnan.

Meidän ihana Minttu, siellä hän riippuu korkeimmalla oksalla ja tarkistaa turvallisuuden!

Mitä toiminnallisuus tarkoittaa meillä Vilskeessä?

Vilske on päiväkoti pienille löytöretkeilijöille.

Lapset oppivat tutkimalla ja ihmettelemällä. On se luonnonilmiö tai matematiikan kaavio, meillä mennään metsään, museoon, keittiöön tai saunaan, oppimisympäristö on kaikkialla missä voidaan ihmetellä ja tutkia ihan mitä vain ja ihan missä vain.

Vierailimme tällä viikolla isojen kanssa Åboa Vetuksen nukketalo näyttelyssä. Se herätti ihmettelyä  ja ihastusta.

Lapset oppivat leikkien. Vilskeen varhaiskasvatussuunnitelmassa (jota perheet saa oikein mielellään lainata ja tutustua!) on avattu mitä leikki on. Kerran joku äiti tokaisi päiväkodin pihalla että oletteko te VAIN leikkineet tänään. Sain melkein hengenahdistuksen ja näppylöitä sanasta VAIN. Leikki on se kaikki mitä me tarvitsemme, sen avulla tulemme siksi mitä olemme. Leikki on osa toiminnallista oppimista, varsinkin silloin kun aikuinen on mukana leikkimässä ja vie leikkiä lasten kanssa eteenpäin.

Anna-Maijan ja lasten eläinlääkärissä oli tungosta!

Kotileikissä opimme hoivaamaan ja huolehtimaan toisistamme, harjoittelemme elämää varten.

Kauppaleikissä opimme rahan arvoa

Rakenteluleikkiin piilotamme matematiikan, sosiaaliset taidot ja tunteiden säätelyn.

Poikien lentokone on valmiina lähtöön.

Nuorten herrojen itse keksimät poliisiautot.

Kylpyleikeissä vesi elementtinä luo uusia kokemuksia. Aistit saavat uudenlaisia ärsykkeitä. Toisia lapsia se vapauttaa toisia hiukan mietityttää.

Viikonkohokohta Säkkäröille ja Väkkäröille oli Barbispa ja autopesula

Toiminnallinen oppiminen ei ole vain liikunnan avulla oppimista, mutta totta on, että liike on se jolla pienet ihmiset oppivat. Liike on osa kaikkea.

Vilskeen ihan tavallinen aamumeno, tai päivämeno tai iltapäivämeno, liikunta on meillä tosiaan osa kaikkea.

Sauvakävelijä, kaikki kohdallaan, sauvat, aurinkolasit ja asenne!

Liike on myös avattuna varhaiskasvatussuunnitelmassamme, se on leikin avulla toinen punainen lankamme. Liikkeen avulla voimme opettaa kaiken. Siihen on helppo integroida opetettavia asioita: viikonpäivät, käytöstavat, vuorovaikutus- ja ryhmässä toimimisen taidot, matematiikkaa, äidinkieltä, musiikkia, draamaa. Jopa kuvataidesaa uuden muodon liikkeen avulla.

Yhteistyö on voimaa, jännitystä, voimien koettelua ja rohkeutta. Aina on oltava jotain joka haastaa, älyllisesti ja fyysisesti.

Meillä ei istuta turhaan. Kiinteitä kalusteita Vilskeessä on vain ruokalan lisäksi tutkimushuoneessa ja ateljeessa. Totta kai lasten pitää osata istua, ruokapöytätavat ovat tärkeitä, kynänkäyttö, mutta miten muuten voimme oppia kun pöydän ääressä istumalla?

Näihin herkkuhetkiin kiteytyy viikontunnelmat

Toistensa parhaat ystävät ja opettajat

Arvatkaa olenko minä innoissani?

Pyjamapäivän rauhallinen hetki, aikuiset ja lapset sikin sokin.

Pyjamapäivän tyylikkäinen tyttö, siis tämä pienempi versio ;)

Kalervo sai uuden soittajakaverin

Kurkistajat

Hymy on herkässä kun on hyvä olla!

Ja hei, kevät tulee!