Hikeä liikunnasta ja saunasta

Yksi suuri syy Vilskeen perustamiseen oli luoda positiivinen työyhteisö. Uskomme vakaasti siihen, että kun panostamme työyhteisöön ja työntekijöiden työhyvinvointiin se tuottaa suoraan hedelmää. Onnelliset, hyvinvoivat motivoituneet työntekijät jaksavat ja luovat ympärilleen positiivisen energian, joka virtaa suoraan lapsille ja perheille.

Uskallan väittää että tämä näkyy meillä. Meillä on kivaa keskenämme. Vilskeeseen on valittu iloista sakkia töihin. Meillä on tekemisen meininki.

Pikkuväki on liikuttanut naisia, tai naiset pikkuväkeä, ihan miten vain, mutta kaikki on liikkuneet ja hyvillä mielin. Kesäkunto on taattu tätä menoa!

Pienten lasten liikunnasta emme voi koskaan puhua tarpeeksi. Se on asia, joka tahtoo aina jäädä liian pienelle huomiolle. Kuka osaakaan ajatella, miten äärettömän paljon taitoja opimme ihan pienenä, suurin osa perusmotorisista taidoista kehittyy alle kolme vuotiaana ja nämä taidot ovat se pohja liikkeelleliikkumiselle ja ennen kaikkea oppimiselle. Liikunnalliset terveelliset elämäntavat luodaan jo lapsena. On tärkeää, että siihen kiinnitetään huomioita ja tuemme liikunnallisen ja terveellisen elämäntavan syntyä.

Välineet liikuttavat huomaamatta. Ne aktivoivat kuin salaa arempiakin lapsia liikkeeseen.

Vilskeen iso loikkala eli liikuntatilamme on aktiivisessa käytössä. Siitä alkaa aamu, päivällä sieltä kuuluu iloiset kiljahdukset ja  ja iltapäivällä sen kautta siirrymme pukemaan ja ulkoilemaan,  siellä lapsilla on tilaa liikkua.

Siellä on myös liikuntavälineet lasten saatavilla ja käytössä. Lapset ovatkin tosi taitavia käyttämään niitä.

Turhia kieltoja meillä ei ole sisällä eikä ulkona. Ulkosäännöt olemme korvanneet hyvillä käytänteillä ja sisälläkin meno voi olla joskus hurjaa. Turvallisuudesta pidämme kiinni siitä emme tingi, mutta liikkumista se ei estä!

Tutkimusten mukaan liikkuvat lapset ovat sosiaalisempia. Liikunta siis kehittää myös sosiaalisia taitoja.

Ulkoleikit ja pelit liikuttavat Helsingin yliopistotutkija Jyrki Reunamon tutkimusten mukaan eniten. Nyt varhaiskasvatuksen kentällä rummutetaankin niiden puolesta. Kaikki muistavat omasta lapsuudestaan kuinka pelasimme pihalla kirkonrottaa ja leikimme lumisotaa. Nyt kerrostalojen pihat ammottavat monesti surullisen hiljaisina ja lapset viihtyvät kyllä pelien kimpussa mutta ne eivät niinkään liikuta, tietokonepelit!

Me opetamme lapsille vanhaa kulttuuria, pihapelejä ja leikkejä.  Etsimme paikat jotka houkuttavat liikkumiseen, emmekä kiellä turhia.

Lumikasa, mikä ihana mahdollisuus! Sinne vaan ja vuorenvalloitukseen, etsitään liukurit sitten kun se on valloitettu ja uupumiseen asti kiivetty.

Ja välillä pistetään painiksi. Lumi antaa mukavan tatamin. Voimansäätely on taito joka vaatii myös harjoitusta. Joskus "Teräsmiehillä" voi olla niin paljon voimia, että sitä ei osaa edes säännöstellä, silloin on hyvä pistää painiksi ja opetella sitä!

Tytöt tarvitsevat fyysistä könyämistä siinä missä pojatkin. Tyttöjä pidetään monesti niin herkkinä ja hauraina. Kunnon paini tekee hyvä myös tytöille, varsinkin silloin kun kaverina on se oma hyvä ystävä.

Osataan meillä rauhoittuakin, se on yhtä tärkeää kun liikkuminen. Pysähtyminen voi joskus olla melkein haastavampaa kun itse liikkuminen. Tällä viikolla meillä vieraili nuoria lähihoitaja opiskelijoita jotka tulivat tutustumaan vilskeeseen ja ennen kaikkea lapsiin. Arjen luksusta, oma lukukaveri ihan kahdestaan, ihminen joka on vain minua varten.

Viikon kohokohta taisi kuitenkin olla saunapäivä. Nyt Vilskeen saunan ovat korkanneet sitten lapsetkin. Sauna tulikin totisesti tarpeeseen Säkkärä ja Väkkärä lapsille jotka tekivät sitä ennen "taideterapiaa". Pikkaressa ja vaipoissa, taustalla Caribian suloiset soinnut, kädet väriin ja menoksi.

Vähänhän se oli suttuista puuhaa, väriä löytyi hiuksista ja varpaista ja..

mut ihan sama, meillä oli niin mukavaa!

ja onhan meillä sitten se sauna! :)