Liikunnan riemua ja leipomisen intoa

Vilskeen viikkoon on mahtunut taas monenlaista.

Liikunnalla on päiväkodissamme suuri rooli. Meidän perustajien pitkä oma historia liikunnan parissa sekä kouluttautuminen nimenomaan lasten liikuttamiseen, toivottavasti välittyy myös päiväkotimme arjessa. Tarkasti valittu henkilökunta, on myös liikunnasta innostuneita ja heitä tullaan kouluttamaan lasten liikuntaan.

Meille vilskeessä liikunta ei ole vain viikoittainen liikuntatuokio vaan liikunta linkittyy kaikkeen arjessamme. Pukemistilanne on esimerkiksi ihan mahtava motorinen harjoitus, kun lapsi saa tehdä sen itse vaikka sitten avustettuna.

Ulkoleikit muuttuvat liikunnalliseksi kun leikkivälineet suurenevat ja mukaan tulee siirtymätilanteita. Miksi kummassa kaikki hiekkalaatikon lelut pitäisi olla pieniä? Isoja autoja, isoja sankkoja, isoja lapioita niin liikkeistäkin tulee isompia.

Peruskysymys voisikin olla; Ei se mitä tehdään, vaan miten tehdään!

Viime viikon tiistaina olin Helsingissä ILO KASVAA LIIKKUEN varhaiskasvatuksen liikkumis-ja hyvinvointiohjelman seminaarissa.

http://www.sport.fi/uutiset/uutinen/ilo-kasvaa-liikkuen-varhaiskasvatuksen-uusi-liikkumis-ja-hyvinvointiohjelma

Olin seminaarissa edustamassa Vilskettä ja meidän osaamista. Olemme Kalervon kanssa olleet alusta alkaen mukana hankkeessa vanhojen töittemme kautta. Nyt Vilske jatkaa mukana hankkeessa kehittäen toiminnallista oppimista, sekä lasten liikkuvampaa varhaiskasvatusta. Olemme mukana koko päiväkodin voimin sekä hankkeessa, että verkostossa. Uutena olemme kehittämässä liikunnan ja median yhteistyötä varhaiskasvatukseen. Miten mediataitoja voidaan yhdistää liikkeeseen ja leikkiin sekä viedä lapsille? Mielenkiintoista vai mitä?

Hankkeen tarkoitus on tukea lapsen hyvinvointia ja oppimista liikunnan avulla. Lapsen hyvinvointi edellyttää fyysistä aktiivisuutta. Liikkuva lapsi on onnellinen lapsi. Meidän tarkoitus Vilskeessä, on tehdä onnellisia lapsia, siksi meillä liikutaan paljon.

Liikunta ei ole vain välttämätöntä elimistölle, vaan sillä on myös monta muuta tärkeää syytä. Perusmotoriset taidot kehittyvät aktiivisten leikkien ja arkiliikkumisen myötä. Mitä paremmat perusmotoriset taidot ovat sitä helpompi on oppia liikkumaan kaikenlaisissa ympäristöissä eri vuodenaikoihin.

Liikunta auttaa myös oppimiseen, rakentaa lapsen itsetuntoa sekä tukee tunne ja sosiaalisten taitojen kehittymistä.

Tässä muutamia kuvia siitä mitä meillä oikeasti ulkoilun aikana tapahtuu..

Alle kolmevuotiaiden perusmotoriset taidot kehittyvät eniten, juuri siksi heitä pitää liikuttaa ja haastaa motorisesti!

Viikoittaiset metsäretket ovat liikuntaa parhaimmillaan. Tällä viikolla isommat vilskelapset lähtivät mustikkametsään. Mukana oli pikku sankot, poimuri, retkieväät ja iloinen mieli.

Pienemmät vilskeläiset lähtivät myös metsään. Aitamme takana aukeaa suuri maailma jonne voi lähteä ihmettelemään.

Mustikoiden lisäksi metsästä löytyi myös pulukoita ja juolukoita josta retkeläiset leipoivat seuraavana päivänä ihanan piirakan, myös kaurakeksejä tekaistiin ihan tuosta vain Nam!

Perjantaina päiväkodillamme vieraili Iso Vilske ja Pikku Vilske, hassut pellet jotka tekivät kenraaliesityksen. Pellet vierailivat hyväntekeväisyyttä sunnuntaina sykerön eli syöpää sairastavien lasten syntymäpäiväjuhlissa.

Tämä viikko onkin täyttä merta ja suurta merirosvoseikkailua. Aihe on tullut lapsilta, emmekä tiedä vielä mihin kaikkialle se vie.. Maanatain kokemuksella voin sanoa jo että HUI KAUHISTUS, suuri seikkailu odottaa!