Ison Vilskeen remontti etenee

Isossa Vilskeessä häärii työmiehiä ja kuuluu oikeat remonttiäänet. Seiniä sekä kattoja on aloitettu purkamaan ja entraaminen on täydessä käynnissä.

Me olemme käyneet säännöllisesti ihmettelemässä, mitä kaikkea vanhasta kartanosta löytyykään.

Tänään ihastelimme huikeita vanhoja hirsiä. Alakerran seiniä puretaan meidän liikuntatiloiksi, joten vanhat hirret tulevat samaan kyytiä. Siinä niitä hetken kummasteltuamme Kalervo sai hienon idean.

 

Hirsiä täytyy säästää ja tehdä niistä lapsille oikeita rakennuspalikoita, oikean pienen hirsitalon rakentamiseen. 

Olemme kuunnelleet monesti tutkija Jyrki Reunamoa. Hän puhuu siitä, kuinka lapset eivät liiku nykyaikana tarpeeksi ja kuinka lasten leikkivälineet eivät innosta ja mahdollista fyysisiin suorituksiin. Miettikääpä esimerkiksi lapsia hiekkalaatikolla, kaikki leikkivät pienien autojen kanssa, kyyryssä, pienesti touhuten. Entäpä jos lapsille annettaisiin isot autot, jolloin liike on suurempaa ja vauhdikkaampaa.

Olemme saaneet osallistua Jyrkin johdolla kehittämään hiekkasäkki pedagogiikkaa, sitä miten pelkät hiekkasäkit voisivat innostaa lapsia leikkimään ja liikkumaan.

http://blogs.helsinki.fi/reunamo/files/2013/10/Hiekkasäkkipedagogiikka.pdf

Ehkä tästä voisimme saada oikean hirsipedagogiikan, taidammekin soittaa Jyrkille heti kesälomien jälkeen. :)

Kartanon työmieskin innostui ideastamme, hän ehdotti että pienet rakentajat kyllä kaipaavat sitten oikeita työkaluja ja työasuja. Ehkäpä Vilskeen lapsien tarha-asut tulevat olemaan jatkossa remonttiystävällisiä, kaikille äideille tiedoksi!

Nyt kun kartanoa on purettu ja purettu, on sen sisällä kuin arkeologisilla kaivauksilla. Seinistä paljastuu eri aikakaudet, eri kukikkaisine tapetteineen ja hirsikerroksineen. Kartanoa on remontoitu moneen eri otteeseen. Joka aikakausi on jättänyt omat jälkensä. Jotkut rakentajat ovat jättäneet myös omat viestinsä kuten tämä yksi viesti joka löytyi hirsiseinän palasta; "Heinäkuu 1914, maailman sota alkoi".

Vaikka remontti on mittava, se tehdään kunnolla, vanhaa kunnioittaen ja kuitenkin niin, että meidän lapset pääsevät uudistettuun ihanaan kartanoon.

Tämä rakennus kertoo paljon tarinaa ja historiaa. On hienoa, että pääsemme jatkamaan osaa tämän historiallisen hienon rakennuksen elämää ja luomaan omaa tarinaamme.