Vierailijan kynästä

Turun AMK:ssa käy VILSKE
 Joulun alla käy aina aikamoinen vilinä ja vilske, mutta nyt Turun Ammattikorkeakoulussa vilske on tavanomaista kovempi. Me Turun Ammattikorkeakoulun toimintaterapian aikuisopiskelijat olemme näetsaaneet projektimme yhteydessä ilon tutustua Vilskeeseen ja senmahtavaan porukkaan! Projektissa mietimme yhdessä lasten kanssa, millainen olisi heidän unelmiensa päiväkoti ja näin lasten upeat ideat pääsevät mukaantoiveiden päiväkodin suunnitteluprosessiin. Projektin parissa hääriikahdeksan opiskelijaa: Juha-Petri, Emmy, Merja, Ann-Mari, Janina, Leena, Sofia ja Heidi.
Ensitapaamisessamme 11.9Henna kertoi uuden Vilskeen syntytarinan ja saimme kierroksen upeaan Ispoisten kartanoon, tulevaan Isoon Vilskeeseen, remontin keskelle. Saimme haukkoa henkeämme upeiden tilojen keskellä ja maalailla mielikuvia tulevasta. Tapaamisesta jäimeille paljon upeita valokuvia kartanosta, kuvat tilasta ja käsitys tulevan päiväkodinjohtoajatuksista, kokemuksellinen oppiminen ja aidot elämykset: leikki, liike, luovuus ja luonto. Vaikuttaa, että Vilskeestä on todellakin tulossa toiveiden päiväkoti.
Me, Leena, Ann-Mari sekä Janina kuuluimme projektimme ’tiedonkeruujoukkoon’.  Saimme tutustua Vilskeen lapsiin, aistia päiväkodin tunnelmaa sekä kuulostella lasten toiveita liittyen uudenIso-Vilskeen suunnitteluun. Voi mitä mahtavia ideoilta lapsilta tulikaan! On upeaa, että tilan tärkeimpien käyttäjien- lasten- mielipiteet tulevat kuulluksi tilojen suunnittelussa!
Tiedonkeruussa käytimme hyväksi valokuvaamista sekä haastattelua. Mutta emme suinkaan haastatelleet lapsia itse, vaan lapset saivat toimia reporttereina ja haastatella toinen toisiaan!
Askartelimme lasten kanssa villasukista mikrofonit, lapset valitsivat kutreilleen asiankuuluvat reportterin hatut ja päästivät luontaisen uteliaisuutensa valloilleen.

Toisena tiedonkeruupäivänä annoimme lapsille kameran käyttöön. Lapset saivat kuvata päiväkodista suosikkipaikkansa sekä inhokki paikkansa. Tämän jälkeen jututimme vielä lapsia ja he saivat kertoa kuvaamistaan paikoista. Miten oivaltavia ja aitoja kuvia saimmekaan nähdä!
 


Lisäksi saimme nähdä lasten maalaamia ja piirtämiä kuvia unelmien päiväkodista. Kaikista näistä saamistamme arvokkaista tiedoista olemme koonnet lasten toiveita tulevasta päiväkodista. 
’’temppurata, kiipeilyseinä, keltainen penkki, maja, kasvimaa, paikoilleen jäävät leikit, keinuja, mansikkamaa, lettukestejä ja juhlia, puolapuita, toimintaa ja yhdessäoloa…’’
Muun muassa näistä on lasten toiveiden päiväkoti rakennettu. Kiitos Vilskeen lapset ja aikuiset, että otitte meidän lämmöllä vastaan ja olitte aktiivisesti ja täydellä sydämellä toiveiden päiväkodin selvitystyössä mukana!
Terveisin,
Janina, Leena, Heidi ja Ann-Mari