Muistetaan olla läsnä

Meneillään on jännittävät ajat. Kartanon remontti on ihan loppusuoralla. Meidän yrittäjien arki meneekin siihen, että tilaamme liikuntavälineitä, riehulan patjoja, etsimme ruokasaliin pirttikalustoja ja mietimme muita sisustusjuttuja. Illat olemme kiertäneet vanhojen tavaroiden liikkeitä ja kirppareita. Hetken mietin jo yksi ilta, että tämänhän on kuin heinäkuussa, kun teimme töitä 24/7, paitsi että pimeää on kuin lähdemme töihin ja pimeää on kuin tulemme töistä ja loppuajan teemme, yllätys yllätys töitä!

Mutta kummallista kyllä, silloin kun saa tehdä sitä mikä on itselle se tärkeä juttu, ei se väsytä. Mikä on kuitenkin tärkeintä, on se ihan perustyö se, jos joku pitää jalat maassa. Lapset tarvitsevat vain aitoa läsnäoloa.

Yhtenä päivänä isot odottivat minua mummolaan lukemaan. Pääni oli täynnä ajatuksia ja toimiston kone kuiskaili ääreensä. Halusin kuitenkin mennä, tarvitsin irtioton. Niinpä kipitin mummolaan makuupussien ja lasten joukkoon.

Eräs tarkkaavainen pikku kaveri tutkiskeli minua. Näin hänen tarkkaavaisen katseensa. Aloitin lukemaan. Hän pysäytti minut ja sanoi. –Henna, minä haluan Hennan tänne. Sinä et ole tässä. Et luen niin kuin Henna.

Totta, en ollut siinä, olin siellä jossain minne tietokone koitti minua houkutella. Pelottavaa!

Pistin kirjan pois. Kiitin pikku miestä tarkkaavaisesta huomiosta ja köllähdin heidän joukkoon. Sinne minä kuuluin.

Aloitin kertomaan satua ihan itse. Kosketin jokaista vuorollaan ja tulin takaisin sinne minne kuuluin, lasten joukkoon.

Tämän ihanan hetken jälkeen lähdin heidän kanssa paljon rentoutuneempana takaisin välipalalle ja toimistotöihin. Olin ollut hetken oikeasti tärkeä!

Toinen asia minkä olemme yrittäneet pitää kiiltävänä mielessä nyt, kuin laitamme uutta tilaa ja hankimme kaikkea tarpeellista. Lapset eivät oikeasti tarvitse leikkiin ja sen kehittymiseen muuta kun mielikuvitusta!

Tässä Reetan havainnot hunajaleikistä tällä viikolta:

 

 Leikki alkoi kun rakensimme yhdessä lasten kanssa renkaista autoa. Yksi kaveri tarjoili minulle kurakeitoksiaan ja kysyin mitä se on? ”Se on lääkehunajaa”

Lääkehunajat otettiin auton kyytiin ja he keksivät että voisivat kuljettaa lääkehunajaa ympäri Suomen. Autoon otettiin monta peräkärryä, jotta kaikki mahtuisivat mukaan. Lääkehunajaa vietiin kartanoon ja vanhainkotiin. Autoon otettiin myös puhelin, jotta saatiin otettua tilauksia vastaan. Toinen kaveri ajoi ja vuorotellen vastattiin puhelimeen. Lääkehunajaa haettiin lisää kallion kuopista. Leikki jatkui seuraavana päivänä ja itse tehdystä laivastamme on tullut lääkelaiva joka auttoi lääkeautoa ja miehistö kasvoi.

Mistä muusta tämä kertoo kuin, että vilskeen väki on ryhmäytynyt ja löytänyt toisensa. Mielikuvitus alkaa olla jo kaikilla vahvana ja leikit syntyvät porukalla mukavasti. Meidän aikuisten on turha vuorata kaikkia paikkoja täyteen leluilla ja tavaroilla. Lapset tarvitsevat tilaa ja aikaa.

Jotain täytyy aina hankkia opetuskäyttöön, kuten esimerkiksi saksia,

piirustusjuttuja

ja pelejä

Loppupelissä kaikki lähtee kuitenkin siitä, että jokaisen on hyvä olla ja se välittyy.

Kiire tarttuu, ahdistus tarttuu mutta niin myös ilo tarttuu. Meidän aikuistenkin on hyvä aina välillä pysähtyä muistamaan että tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matka. Kun hommat hoidetaan iloisella ja rakkauden täyteisellä fiiliksellä, niin meillä on edessä hyvä matka!

Hyvä matka oli tänäänkin..

Draamaryhmä ”Vilskeen Villit Aikuiset” esittivät lapsille ex-tempore teatteriesityksen ”Jättinauris”.

Empä ole koskaan kokenut moista. Koko kasvatus-ja opetusväki lavalla, ihana laitoshoitajamme Heidi valokuvasi ja kaikki lapset nauroivat ja hurrasivat yleisössä. Vastaavaa heittäytymistä saa etsiä, ihan selvää teatterikansaa tämä vilskeenväki.

Esityksen jälkeen oli lasten vuoro. Tarinankertoja kertoi tarinan, ihan niin kuin aikuisillekin ja lapset esittivät.

Huisin hauskaa, niin hauskaa että hauska jäi päälle.

Ruokailussa päätimme pitää juhlalounaan, ihan vain siksi että jokainen päivä voi olla juhlapäivä.

Olemme aloittaneet myös kehittelemään vilskeen omia luovialeluja. Tässä tulossa on keinu. Hiukan vielä työnalla mutta ehkä tulevaisuudessa vilske laajenee lelubisnekseen tai kuntoiluvälineisiin.