Huomio Hetkeen

Sade ropisee hiljaa yläkerran ikkunan takana. Istun ikkunalaudalla ja kuuntelen. Koko Vilske on melkein hiljaa.

Johan on kummallista.

Printteri kohiseee nurkassa, jostain alhaalta keittiöstä kuuluu kopistelua. Ei edes lasten ääniä, vaikka kello on jo sen verran että yleensä tähän aikaan jo kuuluu heleä puheensorina tai nauru.

Puolen tunnin päästä äänimaailma on jo aivan toinen.

Annan hetken itselleni ja teille tämän tekstin muodossa.

Aika harvoin, aivan liian harvoin olen näin, itseni  kanssa, tässä hetkessä.

Nyt meillä alkaa Vilskeessä uusi projekti, haaste. Johon haastamme kaikki työtoverimme, lapset ja teidät perheet.

Haasteen nimi on:

                                                    Huomio Hetkeen.

Tämä nyky-yhteiskunta vaatii meiltä entistä enemmän. Elämme maailmassa, jonka täyttää ärsyketulta.

Maailmassa missä mikään ei ole riittävästi vaan suoritamme ja suoritamme entistä enemmän.

Arki menee töiden, kotitöiden, lasten harrastusten, omien harrastusten ja jatkuvan kiireen suorittamisen.

Sosiaalinen media luo  jatkuvasti lisäpaineita, ole laihempi, leivo enemmän, kuntoile kovemmin, ole trendi tietoisempi, vaadi lapseltasi enemmän, vie hänet harrastuksiin, kehitä älyllisesti, pue kauniisti, ja muista itse edustaa lapsesi jalkapallokentänreunalla.

Harva meistä enää kävelee hitaasti luontopolkua kuunellen ääniä tai heittää leipäkiviä merenrannalla lapsen kanssa.

Harva meistä enää ennättää pysähtymään ja työntämään varpaat pihanurmeen ja aistimaan syystuulen poskillaan.

Harva vaikka uskaltaisin väittää, että aika moni meistä tarvitsee juuri sitä.

Se mikä tässä on ehkä surullista, on se minkälaisen elämän mallin me annamme meidän jälkikasvulle? Minkälaiseen elämään me heidät opetamme?

Meillä Vilskeessä on sääntö, että kiire jää porttien ulkopuolelle. Pyrimme kiireettömään, stressittömän ja tasaisempaan elämään. Todella hieno tavoite.

Miten siihen päästään, on toinen juttu.

On opeteltava pysähtymään. On opeteltava pysäyttämään myös laukkaava mieli. On opeteltava olemaan läsnä tässä hetkessä.

Lapset ovat parhaita opettajiamme. He elävät hetkessä jos he saavat siihen mahdollisuuden. Heidän mieltään eivät ole myrkyttäneet iltauutisten kauheudet, ei iltalehtien lööpit, tai sosiaalisen median paineet.

He ovat onnellisia likaisissa kurahousuissaan, etena sormella ja toinen hanska kadoksissa.

IMG-20190814-WA0001.jpg

                                                    Huomio hetkeen

Kuinka paljon meillä aikuisilla jääkään kokematta, näkemättä, tuntematta, kun kaahotamme menemään elämässämme.

Voisimmeko pysähtyä hetkeksi ihmettelemään tätä kaikkea lapsen tavoin, lapsen kanssa. Aistia tämän maailman suuruus ja hienous. Unohtaa edes hetkeksi ne kaikki velvollisuudet, joita luomme itsellemme ja toisillemme.

                                                    Huomio hetkeen

Alhaalta kuuluu lautasten kilinä. Osaisinkohan enää edes syödä niin että maistaisin ja maksutelisin kunnolla mitä syön? En hyppäisi antamaan jollekin lisää tai kaatamaan maitoa välillä. Ammattisairaus.

Opetetaan lapsia nauttimaan ruuasta ja syömään rauhallisesti, mutta itse palvelemme muita. Se on kai osa työnkuvaa.

Mutta olemme muuttamassa työnkuvaamme.

Olemme päättäneet, että aloitamme harjoittelemaan läsnäolon taitoja, taitoja olla hetkessä.

Minusta ihan äärettömän tärkeä taito, sillä mitä muuta lapset tarvitsevat, kun läsnäolevan aikuisen? Mitä muuta me tarvitsemme toisiltamme, kun ihmisen, joka on tässä ja nyt läsnä, myös henkisesti.

Olemme Donna kanssa Koulutuksessa, jossa käsittelemme näitä taitoja. Siitä intoutuneena olemme kehitelleet koko henkilökunnalle työhyvinvointia lisäävän Huomio hetkeen-hetken, joka on joka maanantai.

huomiohetkeen1.jpg

Se on noin 10-20 minuuttia pysähdys arjen keskelle. Hiljennämme mielemme ja aistimme maailmaa. Idea on, että henkilökunta vie nämä pienet helpot harjoitukset lapsiryhmiin. Näin opetamme myös lapsia pysähtymään, olemaan hetkessä.

Me ajattelimme lähettää harjoitukset myös teille vanhemmille, että tekin pääsette osalliseksi tähän ihmeelliseen maailmaan, jossa kaikki on hilkkusen kauniimpaa ja valoisampaa.

 

                                                                                                        Henna

Kaislana meren rannalla

Tuo jalkasi, isovarpaasi ja kantapääsi yhteen, koukista polvesi hieman. Sulje silmäsi ja anna kehosi rentoutua. Ole kuin kaisla, jota tuuli heiluttelee kevyesti.

Kun oikein rentoudut, voit huomata, että keinuminen tapahtuu kuin itsestään. Anna itsesi olla liikuteltavana.

Päätä harjoitus pienellä venyttelyllä ja kehosi taputtelulla, jotta olet läsnä tässä hetkessä.

(Metsä- ja meditaatiokortti 10.)

 

Irti päästäminen

Sulje silmät, ja rentoudu. Päästä vapaaksi kaikki kehosi ulkopuolella olevat asiat, tapahtumat ja ihmiset. Päästä kehosi vapaaksi. Anna sen hengittää ja elää miten vain. Päästä tunteesi vapaaksi olemaan mitä vain. Päästä ajatuksesi vapaaksi olemaan mitä vain. Päästä lopulta irti olemisesta ja ei-olemisesta.

Päästä irti kaikesta negatiivisesta, kaikesta, joka vaivaa tai stressaa. Kuvittele se pieneen lasi palloon ja puhalla pois. Katso kuinka se lipuu pois. Voit tehdä näin kaikelle, joka vie nyt voimiasi.

Lopuksi vahvistamme kaikkea hyvää elämässäsi. Kuvittele nyt eteesi tilanne josta saat voimaa, ihminen joka on sinulle erityinen. Hengitä syvään ja nauti energiasta, tästä muistosta tai haaveesta.

Elokuun terveiset SäkkäräVäkkäröistä

Loman jälkeen arki tuntuu taas aikast mukavalta! On ihanaa, kun on paikka, mihin on kiva palata. Aikuisten ja lasten. Meidän Vilske!❤️

Päiväkotiin saapui kesän jälkeen hurjasti kasvaneita ja ruskettuneita lapsia. Ja mikä parasta, he ovat kaikki täynnä intoa oppia ja kokea uusia asioita. Edessä on taas uusi, huikea syksy yhdessä!

 

Ei kesä onneksi ole vielä mihinkään hävinnyt! Aurinko on lämmittänyt joka päivä ja marjametsässä mustikkatassut ja -nassut ovat nauttineet vitamiiniannoksensa syksyn varalle. Leivottiinpa marjoista myös perjantaipiirakkaa, pikkuherkkua kaikille!😊

meea.jpg
eevi.jpg
ilona.jpg

Suomalaisen marjametsän vastapainoksi sopii hyvin  eksoottiset rytmit ja Capoeira. Saimme vieraita Brasiliasta saakka. Itse tehdyillä rytmisoittimilla muodostimme upean orkesterin ja opimmepa myös vähän portugalin kieltä. Muutama rohkea lapsi uskaltautui myös pelaamaan Capoeiraa vieraamme kanssa. Aamupäivä oli mahtava ja kaikilla lapsilla oli hymy huulilla. Musiikki tekee iloiseksi!

lennu.jpg

Kavereiden kanssa on syntynyt ihan huikeita leikkejä. On leikitty paljon ulkona, metsässä ja pihalla. On jotenkin mahtavaa huomata, miten tutut paikat metsässä innostavat jatkamaan niitä leikkejä, mihin keväällä on jääty. Samalle kalliolle on taas avattu leipomo, mistä saa maailman parhaita munkkeja!

Uudet SäkkäräVäkkäröiden vilskeläiset ovat päässeet leikkeihin hienosti mukaan. Ja on se vaan niin, että luonnossa meillä kaikilla on mahdottoman hyvä olla!

ada.jpg
toivo.jpg

Lapset liikkuvat luonnostaan paljon, varsinkin, kun siihen annetaan mahdollisuus. Välillä on hyvä käydä oikein kunnolla purkamassa energiaa ja tuntea, miten hengästyn ja hikoilen. Juostiin niin kovaa kuin gebardit ja loikittiin rohkeina seikkailijoina yli krokotiilejä kuhisevien ojien.

Lopuksi lempeät leijonat rauhoittuivat ja tasasivat hengitystään.

kentällä.jpg
kentällä2.jpg
kentällä3.jpg

Elokuun teemana on ollut oma perhe, oma koti. Aihetta on käsitelty satujen, laulujen ja keskustelun avulla. Jokainen on saanut kertoa omasta perheestään ja piirtää siitä kuvan. Lemmikkieläimet ovat selvästi tärkeä osa perhettä ja ne on saatettu piirtää ihan ensimmäiseksi kuvaan. Ydinperheen lisäksi monelle lapselle isovanhemmat ovat paljon mukana elämässä ja ne on haluttu piirtää kuvaan mukaan. Lapset ovat myös kertoneet mukavia asioita perheestään ja siitä, mitä tykkäävät tehdä yhdessä äidin, isän, sisarusten tai vaikka mummin kanssa. Muistetaankin, että vaikka arki on hektistä ja syksy tuo tullessaan taas omat kiireensä, kun harrastukset ja muut menot täyttävät illat, että kaikkein tärkeimpiä ovat ne pienet yhteiset hetket arjessa, jolloin me aikuiset ollaan täysin läsnä ja lapsia, niitä tärkeimpiä, varten.

perhekuva.jpg

Ansu

Vilinöiden elokuu

ENNEN ESKARIA

 Vilinöistä osa pääsi kauden alussa monttuun ja siellä innostuttiin tekemään käpysiilejä. Siilejä tuli sen verran monta, että niille tuli ensin aitaus ja sen jälkeen ihan oma maja leikkipihoineen. Vilinät pääsivät myös maalaamaan metsästä löytyvillä maalausvälineillä.

 ESKARI ALKAA

 Eskarit ovat päässeet tutustumaan Kisu Pikkukuuhun joka on saapunut Salaiseen maahan. Ensin Kisu on tavannut Lentävän Talonmiehen ja on vähitellen saanut uusia ystäviä. Lapset ovat päässeet Salaisen maan tarinoiden kautta miettimään miksi juuri he ovat erityisiä ja olemme myös jakaneet tarinoita omien nimiemme taustasta. Olemme myäs päässeet käyttämään istuinpöytiä jotta luonnossa työskentely olisi mukavampaa.

IMG_20190815_100153.jpg

CAPOERA

 Teimme lasten kanssa omat soittimet Capoeraa varten. Lapset pääsivät tutustumaan kahteen energiseen Brasiliaiseen mieheen sekä heidän suomalaisiin ystäviinsä. Aamu täyttyi Brasilian portugalista, naurusta, musiikista ja energisestä tanssista. Ja lapset tietysti touhussa mukana.

IMG-20190820-WA0000.jpg
IMG-20190816-WA0004.jpg

SYNTTÄRIT

 Olemme jo päässeet myös juhlimaan muutamaa syntymäpäivää ja nauttimaan pienestä herkkupalasta. Syntymäpäivälauluja on laulettu suomeksi, englanniksi, ruotsiksi sekä siansaksaksi.

 

LAUDELIINOJEN KORISTELUA

 Teimme laudeliinoja uimakoulua varten. Aluksi työ oli haastavaa ja joskus vähän turhauttavaakin, mutta nopeasti lapset pääsivät jyvälle ja lopputuloksista tuli todella hienoja. Nyt vain odottamaan, että uimakoulu alkaa ja laudeliinoja päästään testaamaan. Onneksi laudeliinoja pääsee käyttämään myös Vilskeen omassa saunassa.

IMG-20190822-WA0008.jpg

MUOTOJA

Erilaisia muotoja: kolmiota, neliötä, suorakulmiota sekä ympyrää on harjoiteltu monella tapaa. Paperilla on väritetty eri väreillä eri muotoja ja lopputuloksesta on syntynyt robotti. Lisäksi ulkona on etsitty milloin minkä muotoisia kiviä, sovellettu maa-meri-laiva -leikkiä sekä havainnollistettu muotoja käyttämällä lasten omaa kehoa.

IMG_20190828_102429.jpg
IMG_20190828_102536.jpg

 ”ympyrä, nelikulmio ja kolmio”

 NAMM, OMENAHILLOA

 Eskarit pääsivät poraamaan ja pilkkomaan itse omenoita omenahilloa varten. Lisäksi tarkasteltiin miltä omena näyttää ja minkä värisiä omenoita voi olla. Lapset pääsivät piirtämään itselleen oman omenan vahaliiduilla. Joihinkin omenoihin taisi myös eksyä pieni mato :)

IMG-20190829-WA0014.jpg
IMG-20190829-WA0018.jpg

LASTEN PARLAMENTTI

Lasten parlamentissa lapset saivat päättää ohjelman. Toiveista valittiin vesisota- sekä ulkolelupäivä.  Siitä kuulettekin myöhemmin…

Laura

Hulinoiden hulina elokuu

alkukuva.jpg
alkukuva2.jpg

Onpa meillä kerrassaan ollut ihana Elokuu. Aurinko on hellinyt meitä, lämpöä on riittänyt sekä paljon naurua on mahtunu tähän kuukauteen. Meidän vilskeeseen on tullut monta uutta lasta sekä aikuista. Yhdessä olemme ihmetelleet sekä oppineet asioita toisistamme sekä Vilskeen toiminnasta ja arvoista. 

ekakuva.jpg

Retket 

Meidän vilskeessä haluamme antaa lapsille mahdollisuuden olla ulkona luonnossa niin paljon kun vaan mahdollista. Tämän takia olemme jo käyneet Hulinat-ryhmän kanssa niin sanotusti ”epävirallisilla” retkillä. Olemme kävelleet Katariinan luontopolulla, missä olemme nähneet sorsia, ötököitä sekä erilaisia lintuja. Metsässä on ollut hauskaa ja jännittävää kävellä kun ympärillä on ollut paljon erilaisia kasveja, puita, kiviä sekä eläimiä. Ihaninta on ollut kun huomaa lasten eleistä sekä kasvoista kuinka paljon he nauttivat metsässä olemisesta, ja siitä kun he saavat rauhassa pohtia ja ihmetellä luontoa. 

retki.jpg
retki2.jpg
retkikuva.jpg

Kävimme myös Uittamon rannalla viettämässä retkipäivää. Sattui myös sopivasti olemaan kahden Hulina lapsen syntymäpäivä samalla, joten istuimme rannalla ja laulettiin lapsille sekä syötiin pikku herkkuja. 

syndesankarit.jpg

Lapset saivat myös piirtää hiekkaan heidän ”oma kuvan” elikkä itsensä. Tämä kuitenkin päättyi siihen kun yhtäkkiä meidän yläpuolella lensi sata lintua jotka alkoivat valmistumaan laskeutumaan rannalle. Oli aivan mahtavan näköistä kun sata lintua laskeutui yksi toisensa jälkeen. Lasten mielestä tämä oli aivan mahtavaa ja kaikki suorastaan nauroi onnesta. 

omakuva.jpg
omakuva1.jpg
omakuva2.jpg
omakuva3.jpg
retkihanhet.jpg

Liikkari

Meidän ihana Mammu on pitänyt jo kaksi liikkaria Hulinoille. Hohojaaa sielä on vauhtia riittänyt! Rakensimme temppuradan missä oli erilaisia esteitä jonka yli piti mennä, heitimme hernepusseja, kiipeilimme, hypittiin sekä tasapainoiltiin. Lapset kerrassaan rakasti tätä, mutta kukapa ei rakasta sitä kun saa vapaasti juoksennella ympäri ja näyttää taitojaan.  

liikkarikuva.jpg

Vapaaleikki ja Aamupiirit

Lapsena on tärkeää se, että saa leikkiä paljon sekä vapaasti. Välillä se on tarkoittanut sitä että olemme leikkineet roolivaatteiden kanssa. Välillä taas sitä että lapset ovat itse saanneet päättää mitä he haluavat leikkiä. Tällöin kotileikki, leegot, autot tai dinot ovat olleet suosittuja. 

vapaaleikki2.jpg
vapaaleikki3.jpg
vapaaleikki4.jpg
vapaaleikkikuva.jpg

Aamupiirit ovat olleet täynnä lauluja. Lapset ovat pitkälti saanneet yhdessä päättä mitä lauluja olemme laulaneet. Suosikkeja on ollut sammakko laulu, pikku jänö nukkuu, robotti tanssi sekä tanssi stoppi. Olemme myös pitäneet aamupiirit ulkona luonnossa. 

Isot halit sinne kaikille, 

toivottaa Cassu